Jaký průřez dlouhého přívodního kabelu do domu?

(1/2) > >>

JosefNekuda:
Dotaz ohledně zřízení nové přípojky k domu.
Mohu totiž využít starou přípojku od souseda AYKY 4Bx16-90m dlouhou, ale musel bych přidat ještě 80m kabelu k mému domu, celkem tedy 170m přívodního kabelu.
V domu budu instalovat 13kw (max spotřeba) tepelné čerpadlo+standardní spotřebiče(boiler, sporák, světla...).
Mělo by to fungovat, ale mám obavy, aby mi potom nepohasínala světla nebo nebylo podpětí atd.
Jaký průřez 80m kabelu zvolit (AYKY 4Bx25?) na prodloužení a bude to bez problémů fungovat?

#uft#

Jirka Š. Svejkovský:
Málo informací.

1) Provedení přípojky určí distributor el. energie. Je to totiž jeho majetek a za kvalitu technických parametrů ručí on.
2) Na určení průřezu potřebujete znát jmenovité parametry distribučního transformátoru a jeho reálné zatížení. Jinak je to věštění z koule.

Obávám se, že to vy nevyřešíte. Obraťte se na vašeho distributora.

Georgis Fasulis:
Při 200 m délky vedení AYKY 4x16 budete mít na konci při příkonu 13kW úbytek napětí asi 9,5 V, což je asi už opravdu na hraně. Ale záleží na místních podmínkách - jak daleko jste od trafa, jaké je na distribučním trafu napětí atd.

Také jsem to počítal samozřejmě s tím, že soused již přípojku nepoužívá!
Samozřejmě, jak napsal kolega Svejkovský, je konzultace s distributorem ohledně vaší přípojky před jakýmikoliv úvahami na místě. On totiž může mítt v místě úplně jiné plány, nežli vy.

JosefNekuda:
 (poklona)  za odpověď,ještě k přípojce-elektroměrová skříň je na začátku přípojky u silnice.Soused zhotovil přípojku 90m na vlastní náklady.Tzn.tě ch cca200m celkem bude v mém a sousodově vlastnictví.Ta kže distributor není majitelem
této přípojky.

Jan Němec:
Raději bych si zřídil za vyšší cenu vlastní přípojku, sousedi se mění a kabely zůstávají. Vím o případu, kde přes sousedův pozemek vede distribuční vedení nadzemní, následuje sjetí do země a vedení k jinému domu. Protože to novému majiteli překáží, toto vedení již několikrát poškodil. Diskusi na téma nezákonnosti takového počínání prosím vynechte. Souběžně s tím šel kabel telekomu a ten po několika poškozeních, opravách a žalobách u soudu na toho "souseda" prohrál a musí tomu.... platit za újmu, že tam měl telefonní kabel. To že kabel tam je 30 let a ten soused jen 5, je nepodstatné. Prostě umí v tom chodit. A dneska hrozí to, že dům trvale žijících obyvatel, který je připojen již více než 40 let bude bez elektriky. Mám kámoše u správce sítě, který to navíc řeší a je to bohužel možné.
Takže dneska přikoupili pozemky, chystají nadzemní vedení na sloupech cca 1,2km za svoje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana