Jaký rozběhový kondenzátor použít k motoru tisíckrát jinak ...

(1/22) > >>

kador:
Mám problémy s rozjezdem 3 fázového motoru na jednu fázi. Při zapnutí se motor netočí (vrčí),      ale až se mu trošku pomůže tak se roztočí. Zapojení je asi správně, mezi 2 fáze kondenzátor a mezi další dvě napětí 230 V.

Slávek Spring:
<p>Pro případné vyřešení Vašeho problému uveďte výkon motoru,hodnotu rozběhového kondenzátoru a jak máte motor vnitřně zapojen (hvězda/trojúhelník).</p>

Venglous:
Mám kompresor s motorem na 230V 2.2Kw,který má dva kondenzátory jeden ma 200uf a druhý 35uf.
Ten slabší jse mi před nedávnem spálil, tak jsem tam koupil nový té samé hodnoty a zhruba po hodině provozu se stalo to samé.
Múže být neco s motorem?
Motor má i vlastní jistič.
Kompresor je necelé dva roky starý a jestli běžel maximálně deset hodin.
Jak ho zapnu nenatlakovaný tak se rozjede normálně ale když už je natlakovaný tak jako by neměl sílu se roztočit a hned vypne jistič na motoru.

L. Vaněk:
Pokud vám odešel kondenzátor už podruhé, podívejte se na štítek motoru, kde by měla být uvedena jeho kapacita. 35uF se mi zdá na motor 2,2 kW dost málo, např. motor tohoto výkonu od fy EMP Slavkov má tento běhový kondenzátor 70 uF. Kondenzátor by měl být na napětí tak 450 V, pokud  byl u motoru už v originále na nižší napětí, není se čemu divit, že odešel.
   Pokud jde o rozběh, motor, který máte, tj. se dvěma kondenzátory, z nichž ten větší je připojen jen při rozběhu a po dosažení určitých otáček je odstředivým vypínačem odpojen a druhý je připojen trvale, má největší záběrový moment, jaký lze u 1fázového motoru dosáhnout. Jestli se tato závada vyskytovala i u nového stroje, pak je pravděpodobně motor poddimenzován nebo rozběhový kondenzátor nemá kapacitu, která je na něm uvedena. Také je možné, že kompresor je přidřený.
  Jestli je stroj v záruce, namontujte původní vadný kondenzátor a reklamujte.
   Vycházím z předpokladu, že se jedná o komplet, kompresor s motorem,
ne, že jste k samostatnému kompresoru dal motor. 

Martin Kurka:
Vážený pane Venglousi,
malé pístové kompresory, zejména ty s jednofázovými motory mají při startu jednak připnut větší rozběhový kondenzátor, ale hlavně mají elektromagneti cký odlehčovací ventil, který během rozběhu otevře výtlak do atmosféry a tak se motor rozbíhá odlehčený. Projevuje se to krátkým syknutím při startu, ukončeným klapnutím, kdy zabere kompresor (jako když šlápnete hadovi na ocas a on vás sekne). Bez tohoto ventilu nemá nad 1kW jednofázový motor se šanci do protitlaku rozběhnout a vypadává jištění.
Jestli odchází běhový kondenzátor, zkuste zapřemýšlet, jestli byl přerušený, proražený, nebo zničený tepelně. Přerušení ,  nebo tepelně zničení by mohlo být zapřičiněno velkým mechanickým odporem kompresoru (stav oleje...),  zkrat například přepětím na neodrušením odlehčovacího ventilu (vadný jeho varistor).
Nechte si změřit proud do motoru za chodu kompresoru v obou fázích motorku. To vám o zatížení či případném mechanickém přetížení po porovnání se štítkovými údaji motoru prozradí nejvíce.
Malý kondenzátor může se také přerušit, když blbne rozběhový spínací kontakt - nevypne mžikově a při  běhu či rozběhu se občas připojí občas odpojí. Pak mezi oběma kondenzátory potečou obrovské vyrovnávací proudy, když jeden kondenzátor bude mít snahu přebít druhý. To by i přispělo k dalšímu spékání a ničení rozběhového kontaktu a tak by se stav zhoršoval a zhoršoval až by velký kondenzátor při rozběhu vůbec nepracoval.
Napětí na rozběhových kondenzátorech se uvádí dvojí, jednak maximální napětí - to bývá kolem 500V a pak efektivní střídavé napětí - bývá 250Vef, které kondenzátor na sobě udrží, bez tepelného přetížení.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana