Jak u odd. jímače chránit anténu proti vedlejším výbojům blesku?
mates.bb:
Tak, díky všem.....vzhle dem k tomu že těch antén plánuji mít na střeše opravdu hodně (viz ten můj sobotní dotaz - jaký hromosvod na rodinný domek radioamatéra) tak i když jsem byl původně z oddáleného hromosvodu a animací na KníŠce opravdu nadšen, jsem se po zvážení všech argumentů rozhodl pro klasiku (bod 3 p. Miroslava Macka) + svodiče přepětí a bleskojistky.. ...oddálený jímač by se v mém případě dělal opravdu velmi komplikovaně, musel by být hodně vysoký aby převýšil např. i KV anténu, navíc najít místo na kterou stranu od stožáru ho umístit, když všude budou čučet antény se asi ani nepovede.....n avíc abych byl upřímný mě moc nepřesvědčilo to "nevěřím, neexistuje, je to podvod" úder blesku do stromu, větvení blesku i přeskok o kousek vedle na druhý strom jsem viděl na vlastní oči a od té doby mám z bouřek docela respekt a když o tom tak přemýšlím, tak pochybuji že blesk, u kterého je trochu větší průměr vodivého kanálu, by si "vybral" jen slabou tyčku oddáleného jímače, místo antén (které mimochodem mají mnohem víc špičatých rohů, kde se shromažďuje náboj) a jsou hned vedle....
Jan Hájek:
Nedrážděte :), nebo rozeberu nevýhody vyrovnání potenciálu svodiči bleskových proudů na koaxiální vodiče a vrátíte se k oddálenému hromosvodu.
Toto strašení jako jsou větvení blesku atd. má sice reálný základ, ale například oddálený hromosvod je záležitost používaná již více jak jedno století a já, ač docela docela dost pátrám v historii ochrany před bleskem, jsem zatím nenarazil na případ, kdy by selhal.
Pokud chcete docílit vyšší jistoty můžete se místo počítání s svěřit do rukou 1,8 m z poválečné VDE.
Osobně bych jako radioamatér takového rozsahu jako Vy volil separátní stožár mimo objekt se svodiči bleskových proudů na patě a na vstupu do objektu.
PS: Ten , ,průměr,, kanálu se vytváří teprve v okamžiku uzavření obvodu, pokud výboj dosáhne země.
Velmi pěkná diskuze na obdobné téma je zde: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,10128.0.html/view
Jiří Schwarz:
nejen pro Matese.BB a Jana Hájka
tohle je docela zajímavá knížka, kdo se nějak věnuje anténám, není špatné si to stáhnout a podívat se do toho...
http://www.c-a-v.com/download.php?view.49
U antén a svodů se moc nemluví o jedné "maličkosti". Koaxiální kabel není zpravidla určen k vedení větších proudů. Je spousta levných kabelů pro antény, satelity,... kde je stínění tvořeno alobalovou fólií a paralelně k tomu je několik "drátečků". Co asi udělá s takovým svodem průchod proudu?
Kabel, kterým cosi prošlo při bouřce z antény do radiostanice spojené s "uzemněným" PC (nod pro PR) jsem viděl, kdyby sysop netvrdil, že je to kus kabelu, nepoznalo by se to...
mates.bb:
Citace: Jan Hájek 15.04.2009, 21:18
Nedrážděte :), nebo rozeberu nevýhody vyrovnání potenciálu svodiči bleskových proudů na koaxiální vodiče a vrátíte se k oddálenému hromosvodu.
Toto strašení jako jsou větvení blesku atd. má sice reálný základ, ale například oddálený hromosvod je záležitost používaná již více jak jedno století a já, ač docela docela dost pátrám v historii ochrany před bleskem, jsem zatím nenarazil na případ, kdy by selhal.
Pokud chcete docílit vyšší jistoty můžete se místo počítání s svěřit do rukou 1,8 m z poválečné VDE.
Osobně bych jako radioamatér takového rozsahu jako Vy volil separátní stožár mimo objekt se svodiči bleskových proudů na patě a na vstupu do objektu.
PS: Ten , ,průměr,, kanálu se vytváří teprve v okamžiku uzavření obvodu, pokud výboj dosáhne země.
Velmi pěkná diskuze na obdobné téma je zde: http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,10128.0.html/view
Stožár vedle domu žena nepovolí...
P.S. koukám, že jste si změnil fotku, na téhle vypadáte trochu přísněji a jako byste tím jímačem chtěl někoho zmlátit....sna d to není kvůli mně...:-))
Jan Hájek:
To je distanční vzpěra ;D .
Ptal jste se na bezpečné provedení antén, myslím, že se tady shodneme, že varianta na střeše bude zřejmě nejbezpečnější (nejjistěji řešitelná) s oddáleným hromosvodem a varianta využití antén a stožárů jako náhodného jímače zase v okamžiku, pokud bude vše na samostatném stožáru vedle.
No a teď je to na vás, zvážit , spočítat náklady určit riziko vysvětlování manželce před s vysvětlováním po zásahu bleskem ;).
To Schwarz: Pěkná publikace a má jen 800 stránek.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana