Co říkáte na světelné obvody spojené pouze pod vypínači?
Lukáš Malík:
Ano, dela se to tak bezne a je to velmi prakticke a navic bez neestetickych vicek rozbocnych krabic. Nikdy mi to nikde nedelalo problem a ani reviznimu technikovi (dance). Zrovna zitra resim svetla v domku a opet to budu resit spojenim wago svorkami pod spinaci ;)
Zdenek Jakubcik 1:
Jak popisujete, je zo zcela běžné několik let. Pokud se použijí hodně hluboké krabice, tak není problém zapojit i třeba 8 kabelů. Za největší výhodu považuji, že pod vypínači je přítomen vodič N a PE. V budoucnu není problém nahradit vypínač PIR senzorem, nebo regulátorem osvětlení a nejsem omezen nutností použít "dvoudrátovou" technologii s triakem, která se nemá moc ráda se spínáním - třeba zářivek
Miroslav Lampart:
Citace: Jiří Schwarz 13.04.2009, 18:32
Trochu změna "myšlení", nás kdysi učili, že vodič s izolací zelená/žlutá nemá ve vypínači co dělat. Ale to popisované řešení beru jako docela dobré.
On ten z/ž vodič není zapojen ve vypínači, ale je spojený v krabici pod vypínačem. To, že z/ž nemá ve vypínači co dělat, stále platí, protože přerušovat se nesmí. Pouze krabice se využívá jak pro spoje, tak pro vypínač.
Tenhle způsob instalace je opravdu výhodný a sám to tak dělám. Plně se ztotožňuji s názory ostatních.
Lukáš Rotrekl:
No jsem rád, že se na tomto shodneme, protože když jsem to cca před rokem naprojektoval, volal mě "kolega" z firmy, která potom instalaci realizovala, proč nemám v rozpočtu žádné odbočné krabice a jak se jako budou spojovat světla atd.....¨
A nejhorší bylo vysvětlit mu jak zapojit přívod do "6" 3J, dále k další "6" 5J a odtud kabel 3J do svítidla v chodbě a 3J k vypínači v další místnosti, to jsem musel sednout za PC, naktreslit liniové zapojení a poslat poštou (email tento elektrikář nevlastnil....)
Lukáš Malík:
LOL ;D ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana