Neví někdo zda se bude do cca 5 let rušit vyhl.50?

<< < (6/8) > >>

Miroslav Macek:
Citace: Fuk Tomáš  11.04.2009, 22:47

Papírem o přezkoušení dle vyhl. 50 zkušební komise potvrzuje, že dotyčný v dostačující míře zná:
a) předpisy k zajištění bezpečnosti  a ochrany zdraví při práci,
   které  souvisí s  činností na  elektrickém zařízení příslušného
   druhu  a  napětí,  kterou   má  zkoušený  pracovník  vykonávat,
   popřípadě řídit,
b) místní   pracovní   a   technologické   postupy,   provozní   a
   bezpečnostní  pokyny,  příkazy,  směrnice  a  návody k obsluze,
   které  souvisí s  činností na  elektrickém zařízení příslušného
   druhu  a  napětí,  kterou   má  zkoušený  pracovník  vykonávat,
   popřípadě řídit,
a má dostačující teoretické  a praktické  znalosti o  poskytování první  pomoci,
   zejména při úrazech elektrickým proudem.
(mezi předpisy dle b. a) patří mj. předpisy o bezpečnosti technických zařízení a normy, podrobněji viz §273 Zákoníku práce)

ad a)
- proboha jaký zkoušený pracovník ? Vždyť jde často o OSVČ

ad b)
- jaké místní pracovní předpisy atd. ? Vždyť na těch zkouškách je většinou soubor lidí z různých firem a každá dělá něco jiného. Nevšiml jsem si, že by se každý školil nějak jinak a měl svého osobního lektora

ad x)
- Velmi často je úroveň školitele nižší než úroveň školeného
- A kdo podle vás určí, které normy a předpisy se mají probírat ? Vždyť je jich tolik, že je nemůže perfektně znát žádný školitel.

Jan Alin:
Citace: Miroslav Macek  11.04.2009, 22:58

ad x)
- A kdo podle vás určí, které normy a předpisy se mají probírat ? Vždyť je jich tolik, že je nemůže perfektně znát žádný školitel.

A z toho plyne že by se mělo přestat přezkušovat nebo že by se všichni měli začít učit?   ;) Já bych pro začátek začal s učením.

Zdenek Hejčl:
I zde se učíme.  :)

Jan Alin:
Citace: Zdenek Hejčl  11.04.2009, 23:13

I zde se učíme.  :)

Proto sem chodím, krásně se tady prolnou názory na problémy od projekce přes realizaci a revize až po provozování. Nějaká propagace výrobců a dodavatelů se občas taky hodí pokud není jen jednostranná   :).

Fuk Tomáš:
Citace: Miroslav Macek  11.04.2009, 22:58

ad a)
- proboha jaký zkoušený pracovník ? Vždyť jde často o OSVČ

ad b)
- jaké místní pracovní předpisy atd. ? Vždyť na těch zkouškách je většinou soubor lidí z různých firem a každá dělá něco jiného. Nevšiml jsem si, že by se každý školil nějak jinak a měl svého osobního lektora

ad x)
- A kdo podle vás určí,  které normy a předpisy se mají probírat ? Vždyť je jich tolik, že je nemůže perfektně znát žádný školitel.

Já jsem dalek tvrzení,  že je ta vyhláška dokonalá,  nebo že jsou dokonalí školitelé či zkoušející. Jen jsem oponoval názoru, že ten papír o zkoušce je úplně k ničemu.
Jistě by ale kvalitě a jednotné úrovni prospělo, kdyby k těm školením existoval nějaký např. metodický pokyn profesního sdružení elektro (nebo IBP či koho),  který by pravidelně aktualizoval např. seznam norem, co má znát a umět dotyčný.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana