Musí se kovová el. instralační (nosná) trubka spojit s vodičem PE (PEN)?
Martin Šedivý:
A jsme zase tam, kde jsme byli před lety.......... Jsou mezi námi pospojovači a nepospojovači a přes to vlak nejede........ . / kovové baterie na plastu/
Jan Franěk:
Předpokládám, že trubka bude i jako dekorace i interiéru. Jestli je to tak, a v její blízkosti nebudou žádné další vodivé konstrukce, nebo jiné vodivé části, kde by se mohl vyskytnou nějaký potenciál, vůbej bych ji nepřipojoval. Jen bych pro klid ještě kabel vedený trubkou dal do krku, nebo plastové trubky(pokud to průměr dovolí).
Jestli na "dosah" budou nějaké jiné vodivé části, už bych o spojení, kvůli vyrovnání potenciálu, určitě uvažoval. Ale především jde o posouzení rizik a teprve potom se hledá řešení.
PS: futra dveří - nemusí. Pokud jsou v koupelně, tak záleží na místních podmínkách, jako je třeba to jestli jsou vodivě spojeny se stavební konstrukcí a pod.
Martin Kafka:
To Franěk:Vy jste snad v tom bytě byl.Přesně jste vystihl to jaká je tam situace a co já potřebuji vědět a jak to mám udělat (jednicka)
Štefan Beláň:
Citace: Jan Hájek 06.04.2009, 10:36
Takže spíše bych otázku otočil:
Je nějaký důvod či norma proč nepřipojit?
A je zde moje oblíbená fráze "Na všechno jsou normy" 8)
Pokud je v trubce uložený kabel CYKY, který splňuje podmínku ochrany živých částí dvojitou izolací, nemusí se úložný materiál připojovat k ochrannému vodiči. Pokud není tento kousek vodivé části připojený na jiný cizí potenciál, není nutné tuto trubku zahrnovat do systému ochranného pospojování. :)
A nyní důkaz z normy - viz přílohy. (norm)
Jan Hájek:
Ale já myslel spíš nějakou pasáž, která by to přímo zakazovala. Jsem ortodoxní pospojovač.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana