Musí se kovová el. instralační (nosná) trubka spojit s vodičem PE (PEN)?
Georgis Fasulis:
Souhlasím s kolego Beláněm. Když jsem od shora diskusi četl, už jsem chtěl napsat - vždyť v normě je jasně napsáno, že .....
A pak jsem narazil na příspěvek kolegy Beláně, který už to učinil přede mnou. :-)
Jan Franěk:
Také patřím mezi pospojovače, ale zde si myslím, že to potřeba prostě není. Tedy pokud prostředí kde to bude použito tomu bude "přát".
Záleží prostě i na onom zdravém rozumu. Nebudu, pokud neuznám za vhodné, tahat ještě pospojení k jedné trubce, když v tom neuvidím opravdu smysl.
Nejlepší by samozřejmě bylo mít projekt a tam bude vše vyřešené předem. Odpadají pak dohady a není prostor na bastlení a lidovou činnost.
Zde si můžem říkat co si myslíme, ale nejdříve je potřeba znát konkrétní místní podmínky a podle nich se teprve zařídit.
Štefan Beláň:
Citace: Jan Hájek 06.04.2009, 10:36
Takže spíše bych otázku otočil:
Je nějaký důvod či norma proč nepřipojit?
No jak říkám Honzo - na všechno jsou normy. (norm)
Na trubku s kabelem s ochranou živých částí dvojitou nebo zesílenou izolací (CYKY) je možno pohlížet jako na vodivou část elektrického zařízení, která je chráněná dvojitou izolací, tzv. zařízení třídy ochrany II.
Norma ČSN EN 61140 ed.2, čl. 7.3.2 jasně zakazuje záměrně připojovat tyto části k ochrannému vodiči.
Už ale končím, aby se diskuze nezvrkla v akademické tlachání. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana