Musí se kovová el. instralační (nosná) trubka spojit s vodičem PE (PEN)?
Fuk Tomáš:
Já jsem také skalní pospojovač.
Z hlediska bezpečnosti má jistě kolega Beláň pravdu, ale:
- jaká je jistota, že izolace toho CYKY bude neporušená? Nejen těsně po montáži, na kterou si elektrikář jistě dohlédne, ale i po letech, kdy domácí kutil jistě pojme myšlenku např. nějaký další kabel tam zatáhnout? Počítat s pravidelnými revizemi je asi iluzorní.
- někteří lidé mají hodně citlivou pokožku, a do té kovové trubky se něco málo naindukuje. Já třeba poznám na omak, jestli je lustr s kovovou trubkou 0,5 m dlouhou, nepřipojenou na PE, pod proudem nebo ne. Takže i z důvodu komfortu bych ji pospojil.
Lukáš Malík:
Spojit urcite..nic se tim nezkazi a aspon bude jistota ;)
Rozmahel Vladimír:
Vemte si třeba např. jednoduchý příklad kuchňské digestoře, provedení tř.2, na povrchu souvislý nerez. Taky pospojovat? Stojací lampa kovová, provedení tř.2. Taky? Myslím, že by v těchto případech měl zvítězit zdravý rozum.
Osobně se na pospojení dívám ze dvou úhlů pohledu. Pokud je něco galvanicky propojeno s vodičem PEN nemůžeme stoprocentně vyloučit možnost zavlečení po tomto vodiči. Např. u RD těsně u trafa si pak představuji jak se někdo koupe ve vaně, má nohu na pospojované baterii a v zásadě tím hladí svorník PEN na trafu. Vím, je to trochu přitaženo za vlasy, ale pro by to mělo být spojeno když nemusí? Dá se to ale spolehlivě vyloučit při vážné poruše v síti?
František Šohajda:
Ono není pospojování jako pospojování... Třeba když pospojíme tak tam dostaneme určitý potenciál a když něco nepospojíme potenciál nepřivedeme
.....je to rozdílné podle místa........z áleží jak kde....
Kamil Novák:
Citace: Rozmahel Vladimír 10.04.2009, 08:15
Vemte si třeba např. jednoduchý příklad kuchňské digestoře, provedení tř.2, na povrchu souvislý nerez. Taky pospojovat? Stojací lampa kovová, provedení tř.2. Taky? Myslím, že by v těchto případech měl zvítězit zdravý rozum.
(jednicka) (drinks)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana