Jak je to vlasně s nutností od 1.2.2009 používat proudové chrániče!?

<< < (7/8) > >>

Václav 3:
Pár postřehů, které jsem nashromáždil za léta práce s lidmi v nejrůznějších pozicích  (zaměstananec, vedoucí pracovník, soukromník)

Je legrační, jak obvykle největší hlupáci bojují proti zařízení, které má právě je chránit nejvíce (dejte dělníkovi na stavbě helmu, nebo mu řekněte, že si má vzít v létě jiné boty, než pantofle - uslyšíte zajímavou směs nadávek)

A další zajímavý úkaz, čím víc peněz zákazník má, tím vymýšlí více hloupých dotazů nebo argumentů, proč chránič nebo něco jiného užitečného nepoužít.

Nejtěžší dohovor je s lidmi, kteří mají půlku abecedy v titulech před jménem a zbytek za jménem. Sice je jejich obor na hony vzdálený od elektrotechnik y, ale myslí si, že mají patent na chytrost u všeho. Běžní absolventi vysokých škol (kteří se již na akademické půdě dále nevyskytují - pracují v běžném zaměstnání ) jsou obvykle bez potíží, stejně tak většina středoškoláků. U lidí se vzděláním nižším je to asi tak půl napůl. S opilcem, který přepočítává cenu chrániče na počet piv, o která touto investicí přijde, se také těžko domlouvá. Tímto odstavcem jsem nikoho nechtěl urazit, existují samozřejmě také světlé nebo černé vyjímky, je to jen jakýsi průřez masou lidí, se kterými jsem se za mnoho let setkal a byl nucen s nimi jednat.

Argumenty proč chránič použít na zásuvky všude, tudíž i pro PC a ledničky, ve firmách i doma: viděl jsem již dost vydoutnalých a vyhořelých počítačových zdrojů na to abych jim bezmezně věřil, že mi nezapálí byt nebo kancelář a u chladících zařízení vám řekne každý hasič, jak často jsou příčinou požárů jejich kompresory - to si myslím, že je dostatečný argument pro jejich použití. Cena jakékoliv budovy je s obsahem lednice i daty uloženými v PC obvykle nesrovnatelná.

Samozřejmě je  při návrhu instalací s chrániči také třeba myslet, není nejlepším řešením použít pro více lednic a mrazáků jeden společný chránič, stejně tak pro celou počítačovou síť.

Štefan Beláň:
Osobně si myslím, že končí éra ochrany automatickým odpojením od zdroje s použitím jističů, a že v blízké budoucnosti budou používány pouze a výhradně jističe kombinované s chráničem tzv. "jističochránič e".  (jednicka)

Václav 3:
Kolega Beláň má dobrou vizi, ovšem chtělo by to poněkud vstřícnější přístup výrobců s ohledem na jejich ceny. No doufejme, že masivnější nasazování chráničojistič ů povede také ke snižování jejich ceny (ovšem ne na úkor jejich kvality).

Fuk Tomáš:
Citace: Václav 3  28.03.2009, 09:20

A další zajímavý úkaz, čím víc peněz zákazník má,  tím vymýšlí více hloupých dotazů nebo argumentů,  proč chránič nebo něco jiného užitečného nepoužít.

S tímto jevem se asi budete muset smířit  :D
Je v tom totiž příčinná souvislost. K poctivě vydělaným penězům přijde právě spíše ten, který kudy chodí,  tudy špekuluje, jestli se něco nedá udělat jinak, levněji, efektivněji. Ten, kdo vždycky bez řečí spolkne, co mu kdo řekne, o ty peníze spíš brzo přijde.

Tím samozřejmě nechci snižovat váhu ostatních Vašich vývodů a argumentů!

P.S. drobná poznámka k první větě následujícího příspěvku Václava 3: nechci-li sám sebe a řadu lidí v mém okolí považovat za fikci (na to už je diagnóza :-) ,  nemohu s tou větou souhlasit.

Václav 3:
to kolega Tomáš Fuk:

Možná máte pravdu, ovšem s těmi poctivými penězi je to v Čechách trochu fikce. Jedinců, kteří v této zemi vydělali větší peníze poctivě bude jako šafránu. Kdežto ti, co vyšpekulovali, jak obejít zákony a vydělali peníze různými podvody, ti budou vyšpekulovávat i to jak obejít normu k používání chráničů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana