Jak je to vlasně s nutností od 1.2.2009 používat proudové chrániče!?

(1/8) > >>

Ladislav Koštejn:
Vážení kolegové,
na toto téma se již zde diskutovalo, ale vše "svádělo" na čl. 411.3.3. ČSN 33 2000-4-41 ed.2.
Je zde ale malinký zádrhel v jednoznačnosti výkladu výše zmíněného článku.
A to že, hned v prvním řádku se píše toto:
"Ve střídavé síti musí být doplňková ochrana proudovými chrániči v souladu s 415.1 u - zásuvek jejichž....... .......
Když si ale najdete čl. 415.1 doplňková ochrana: proudové chrániče
415.1.1 Použití proud. chráničů, jejichž jmenovitý reziduální proud nepřesahuje 30 mA, se ve střídavých sítích považuje za doplňkovou ochranu v případě selhání opatření základní ochrany a nebo ochrany při poruše nebo při neopatrnosti  uživatelů.
415.1.2  Použití takového zařízení se nepovažuje za výhradní ochranné opatření a nezbavuje nutnosti uplatnit jedno z ochranných opatřeních uvedených v článcích 411 až 414.
Takže musím nebo jenom mohu chránič použít?

#112#

Jirka Š.:
Já jsem to pochopil tak, že chránič nemůže nahradit jištění. Velmi zjednodušeně řečeno. Tedy je to asi v pořádku.

Pavel Ryšavý:
Samozřejmě proudový chránič použít musíte,
415.1.2  Použití takového zařízení se nepovažuje za výhradní ochranné opatření a nezbavuje nutnosti uplatnit jedno z ochranných opatřeních uvedených v článcích 411 až 414.
To je tam aby někoho nenepadlo: Mám tam chránič, a kašlu na zbytek (například vynechat PE na kolíku)

IM:
Musím. Není pochyb.

František Šohajda:
TO:Jirka Š.
Chánič chrání ale nejistí !

TO:Koštejn
chránič máte jako doplňkovou ochranu podle ČSN.,Ještě musíte obvody mět "pod kontrolou"základní ochranu  !!A tou není v žádném případě chránič!
Buď se použije tzv. "kombi chránič" nebo jako první jistič a za ním chránič ../dva prvky za sebou/
chránič se musí také jistit v obvodu!!!Na to se musí dávat pozor!
Pokud se použije chránič samostatně tak musí být dimenzovaný na proudové zatížení jištění /doporučuji o jeden stupeň více pozn.  jistič 16A -chránič alespoň na 20 /25/A/

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana