Jakou amperickou zátěž snese kroucený spoj?

(1/3) > >>

Dušan Nevřala:
Nemáte někdo po ruce třeba tabulku proudové zátěže kroucených
(tzv: hytlerových) spojů?

spoje AY 1.5, AY 2.5,CY 1.5,CY 2.5, CY 1 (HADRÁK)

Ve škole nám mistr říkal:
"Dobrej hytlerák je lepší než jakákoliv svorka."

#105#

František Leopold:
Tak za prvé, kroucený spoj v dnešních silnoproudých instalacích již nemá místo, používají se lepší technologie, např. lisovací spojky. Na druhou stranu mylím, že kvalitně udělaný krouťák je dobrým spojem, i když neprofesionáln ím, a to velmi hrubě. Mám pocit, že tabulku zatížitelnosti krouťáků asi neseženete, protože mě nenapadá nikdo, kdo by tyto spoje kdy měřil. jistou nápovědu mohou poskytnout instalace, kde se tyto spoje používaly-např.druhoválečné instalace, některé drží dodnes. 

Jan Alin:
Dobře provedený kroucený spoj snese stejnou nebo možná i větší zátěž než samotný vodič protože má oproti jiným druhům spojů obrovskou styčnou plochu vodičů. Problém nastane při pohybu kdy se spoj uvolní a pak je to taková zápalka v krabici která krásně a dost dlouho hřeje. Kroucené spoje jsou dnes již zakázané pokud vím. Jediný povolený kroucený spoj je v kónické šroubovací svorce která zajišťuje stálý tlak na vodiče.

Dušan Nevřala:
vážení,samozřejmě že sem nemyslel to,že bych nějaký takový spoj aplikoval.Byla to spíš otázka na starší montéry a na starší příručky.

Miroslav Minařík:
Citace: Jan Alin  10.03.2009, 22:35

... kroucený spoj je v kónické šroubovací svorce která zajišťuje stálý tlak na vodiče.

Dokončuji článek o tomto typu svorek.
Ovšem v této svorce se vodiče přikládaji konce sobě bez nutnosti smotání. Také jsem se původně domníval, že ve spoji jsou vodiče stočené. Než jsem jednu svorku na stavbě sundal. Nejsou. Smotávají se před spojem, to pro shluk těch, které se mají spojit jednou svorkou. Ovšem věřím, že by to u nás někdo preventivně smotal.

Viz foto z Nevady ...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana