Dokázali by jste podle tohoto projektu realizovat hromosvod?
Petr Doležal:
Jen skromně upozorňuji na doporučení nedávat do betonových základů společně FeZn a armovací ocel. Už jsem to psal 2x a též p.Hájek odkázal na dokumenty D&S.
Jaroslav Matějka:
Nelze přikládat přílohy ještě se mě to tady na strnkách teda nikdy nepodařilo. Proto jsem vše umístil na stránku: matejkaelektro .wz.cz/hromosvod.zip
je to vytvořené v PDF. Prosím tedy o Vaše vyjádření zda je to správně navrženo. (poklona)
Hynek Bureš:
Tak teď nevím kam směřuje váš dotaz, zda na formu zpracování/srozumitelnost PD nebo na správnost a ekonomickou vhodnost technického řešení. Ke srozumitelnost i nemám nejmenších připomínek, forma zpracování je vysoce nad rámec stupně PD pro stavební povolení a šikovné je i rozdělení na dva výkresy - zvlášť hromosvod a zvlášť uzemnění. Podle takové dokumentace by dokázal hromosvod nainstalovat i zedník s klempířem. Pokud jde o technickou stránku, nevím jaké je měřítko výkresu, vypadá to na mírně nadstandardní RD. Na stavbu těchto rozměrů se mi zdá hromosvod poněkud předimenzován, 5 svodů celkem je až moc - ty dva co jsou připojeny z jednoho bodu proti sobě bych asi redukoval na jeden, myslím že by stačily celkem 3 svody. Záleží však na velikosti objektu. A taky bych místo tyčových jímačů využíval u hřebenové jímací soustavy jen pomocné jímače z drátu. Ale třeba jde o osaměle stojící objekt na kopci a pak má vše svůj účel. Taky bych se trochu věnoval problematice el. zařítení (antén) na střeše a hromosvodu - pospojení nebo oddálení a skrytí v ochranném prostoru.
Jaroslav Matějka:
Svůj dotaz doplňuji odkazem na matejkaelektro .wz.cz/hromosvod2.zip soubor obsahuje výkres v autocadu i pdf. Jedná se především o technické provedení v normě ČSN 34 1390 se nedozvím zda a jakým způsobem (technicky) mám spojit např. plechové komíny je tam pouze zmínka že to mám udělat. Zda mohu z hřebenového vedení napojit vodičem FeZn 8mm komín ale potom by ten blesk neměl kam "sject" protože by ten svod nikam nepokračoval. Z výkresu je to patrnější. (poklona)
Hynek Bureš:
Bohužel ten link nefunguje, škoda, rád bych se podíval, protože sám se v projektech až takovými detaily nezabývám. A to si myslím že patřím k "dražším" projektantům s celkem kvalitními a použitelnými výstupy. Takže bych se také rád poučil, kde by bylo vhodné nějaké detaily přidat. Za 15 let praxe jsem nesetkal s tím, že by se mě realizátor vyptával na technické řešení hromosvodu do takových detailů, naopak jako začátečník jsem se učil já od nich a koukal jak jsou zhotoveny jiné provozované hromosvody. Ptal jste se už autora projektu? Moje odpověď na jeho místě by byla "Toto je dokumentace k stavebnímu řízení, která neřeší detaily; objednejte si prováděčku a tam budete mít všechny podrobnosti. Ale očekávejte cenu cca. jedno- až dvojnásobnou proti ceně dokumentace k stavebnímu řízení". Druhá cesta je možnost reklamace, přitom se pochopitelně potřeba v konkrétních bodech rozporovat dodržení norem nebo ekonomičnost řešení (zbytečné předimenzování).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana