Musí se od 1.2.2009 připojovat zásuvky v bytě přes proudový chránič ?

<< < (2/5) > >>

Aleš Dobrovolný:
Souhlas s předchozím příspěvkem, v bytě rozhodně výjimky ve smyslu 33200-4-41 ed2 nemají smysl.

Kde mám zaručeno, že zrovna na této zásuvce bude mrazák, nebo lednička a to i s ohledem na budoucnost? A kumulace zařízení vykazující vyšší unikající proud na jeden okruh s chráničem 0,03A? Nedovedu si představit situaci, že by někdo v bytě provozoval zaráz 6-8 PC na jednom okruhu, pokud ano, tak prosím, ale na jedno až dvě PC opět určitě chránič 0,03A.

V případě RD je to dost podobné s tím, že pultový mrazák asi může mít dedikovanou zásuvku a tu je možné, vzhledem k bezpečnosti uloženého prasete, napájet samostatným okruhem bez chrániče.

Ten předpis v normě není proto aby buzeroval občanstvo, ten je tam proto aby pt. občanstvo ochránil před následkem úrazu elektrickým proudem. Proto bych prosil všechny další tazatele, aby nešpekulovali jak ušetřit 2-3 tisíce a raději mysleli na bezpečnost svojí a svých dětí.

Ladislav Koštejn:
V zásadě s použitím chráničů souhlasím, ale jsou tu ještě jisté problémy, když dám chránič jako hlavní v RD tak ale mohu vynechat ještě(mimo výše uvedených obvodů) napájení ohřívače vody v koupelně. Toto řešení není tak finančně náročné.Sám ale zastávám názor. že i napájení instalace v koupelně a bojleru by mělo být přes samostatný chránič. 
Topná tělesa někdy vykazují takové unikající proudy, že by RD byl dost často bez proudu.Takže bych to viděl takto: instalace - zásuv. a svět. okruhy 1 ks  chránič. Koupelna(prádelna, sauna a pod.) 1 ks chránič včetně napájení bojleru.
Souhlasím s kolegou Dobrovolným domácí PC chránič nevybaví a ostaní spotřebiče by neměly dělat problémy (nedělaly je většinou nikdy a stačila "klasická" ochrana odpojením od zdroje).
Ale neodpustím si poznámku (nejsem sám kdo si to myslí) nejde o podobné "lobování" jako v případě požární ochrany!!
Nevím jestli se sníží procento úrazů el. proudem (chránič by měl teoreticky zachránit i notorického blbce a i sebevraha),  ale v bytových prostostorech se mě zdá dostatečná ochrana odpojením od zdroje (jistič + smyčka)

PS:zatím jsme uvažovali v rovině instalace RD, ale co takhle průmyslové provozy, administrativn í budovy?!
 To narostou náklady co?

L.Koštejn  R-EZ-E2/A

IM:
Pro Aleš Dobrovolný:
Máte pravdu. O bezpečnost uloženého prasete se nikdo nestará. Pobavilo mě to.
 :) :)

Aleš Dobrovolný:
Ladislav Koštejn:

Ano, bojler v koupelně je, podle národní výjimky, možno zapojit mimo obvod opatřený chráničem. V rozhorlení jem to opoměl... .  o:-)

Už jsem tady někde psal, že normy zaplať pánbůh neřeší, zda bude osazený jeden centrální chránič 0,03A na vše (jako jeden extrém, s výhradou požadavku na neovlivňování okruhů mezi sebou),  nebo každý okruh opatřený samostatným chráničem 0,03A (jako druhý extrém) a nebo něco mezi tím. To je na rozhopdnutí investora a následně naprojektování projektantem.

Ale dodržení požadavků ČSN 332000-4-41 ed2 je v zájmu každého uživatele eletrické instalace, takže debaty zda ano chránič nebo ne chránič si nechme do hospody a zde řešme spíš problém jak splnit zadání normy co nejlépe a nejefektivněji .

František Šohajda:
Jak píší kolegové přede mnou....už jsem zažil spoustu domů,  kde měli extra super moder obklady za nehorázné peníze, ale zaplatit si 3-5 chráničů bylo nad logické chápání podnikatelů /majitelů nemovitostí/!
Holt chráničem se nemůžou vytahovat že na to mají .....většinou bývá schován v rozvaděči někde v koutě!

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana