Jaká je běžná cena za projekt pro malou chatičku se 45m2 uzitne plochy?
Jiří Mitáček:
ale me slo jen o cenu projektu ne zhotoveni to budu delat sam...
Jan Franěk:
Jde třeba o určení vnějších vlivů. Podle toho určí projektant způsob například uložení kabelů a jejich zatížitelnost, nebo správné "nehořlavé " provedení rozvaděče a zásuvek. V cihlách to bývá vcelku jasné, ale u dřevostaveb záleží i na tom, z jakého jsou materiálu a v jaké třídě hořlavosti. Od toho se vyvíjejí další náležitosti. Není to zase tak jednoduché jak to vypadá a hlavně odpovědné. Proto ty tisíce.
Z toho pak i revizní technik pozná, na co má dávat pozor.
Pokud budou například stěny hořlavější, než čekáte a Vy použijete krabice pod zásuvky s vlastnostmi, které jsou nedostačující, tak si zaděláváte v případě poruchy v zásuvce, což bývá velmi časté u přetížených zásuvek, o požár.
Ale nejde zde jen o požár, ale spoustu dalších vlivů.
To jsou aspekty, které neznalí těchto věcí, zásadně přehlížejí a často pak udělají v instalaci chyby, právě pro opomenutí vnějších vlivů. Na revizáka se pak, pokud si toho všimne, rozčilují, proč to nemůže být, když to funguje a ničemu nevadí.
Jen nezapomenout, že každé elektrické zařízení musí mít projektovou dokumentaci uchovanou po dobu životnosti zařízení a uvedeno do provozu může být až po řádné revizi s kladným výsledkem.
A cenu musí samozřejmě řící oslovený projektant. Věřím, že se zítra nějaký ozve.
Radek Červený:
Cenu projektu je nejlépe dohodnout s projektantem. Pokud máte strach, že byjste přebral, oslovte dva nebo tři a vyberte z jejich nabídek, přitom zohledněte i to, co vám vlastně nabídnou, nejenom cenu.
Platí takové společenské pravidlo, že ve slušné společnosti se o platu nemluví, zde na Elektrice je to obdodbné. Těžko vám zde někdo veřejně řekne cifru za Vámi poptávanou akci. Cena je vždy takový diskrétní údaj mezi dodavatelem a odběratelem.
Neberte to ve zlém, vemte to jako fakt. Bylo by dobré napsat v jakém regionu chata je, a oslovit zde na portále kolegy s nabídkou. Věřím, že se vám někdo ozve.
Pavel Horský:
Přesně tak, jak píše kolega Červený.
Je potřeba chatu vidět a na místě řádně prokonzultovat veškeré požadavky na budoucí elektroinstala ci. Pak se cenu jistě dozvíte.
Jiří Mitáček:
(poklona) moc za odpovědi, ale mě přeci jenom šlo o dokumentaci ne o praci. Jak jsem psal, je mi jasné, že použité materiály se promítnou v konečné ceně, ale nikoliv v projektu!
Ted jsem ale dostal informaci že to ke stavebnímu povolení není potřeba, tak nevím... Prý to budu potřebovat až k revizi
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana