Jak mohu správně ochránit objekt před kulovým bleskem?

<< < (2/6) > >>

Lubomír Jindra:
Citace: Norbert Bajcsi  25.02.2009, 16:55

v pripade keby nahodov doslo k takejto situace ze niekde kulovy blesk naozaj urobi nejake skody napr. v rodinnom dome, ako by k tomu pristupovali poistovne ?
tym, ze neni to definovane v normach pre rodinny dom, tak by to bolo v poriadku ze neni taka ochrana ?

To není otázka pro elektrotechnik y, ale pro Vaši pojišťovnu. Otázku položte písemně a požadujte písemnou odpověď podepsanou, orazítkovanou a alespoň trojmo  ;) Pokud bude odpověď kladná a úderem blesku ať už jakéhokoli typu  8) utrpíte škody, vezměte tuto odpověď a mlaťte s ní pojišťováka alespoň hodinu po hlavě a pak možná, když budete mít štěstí vám nějakou malou část škody uhradí  :D

Jan Hájek:
Pro odpověď na Vaši otázku, by bylo potřeba vědět, co to vlastně je kulový blesk. Jakmile to bude známo, nebude zřejmě problém něco na obranu vymyslet.
Já sázím na chemický jev, který nesouvisí s elektřinou a naším oborem, kromě toho, že je vyvolán normálním bleskem.
 Část normálních výbojů blesku je díky optickému klamu mylně považována za kulový blesk.
Ta pasáž z ČSN 341390 řešila spíše ochranu vůči NEMP a prý to tak natvrdo nešlo do normy napsat.

PS: Samozřejmě kromě TV Nova, kde je kulový blesk téměř vše.

Kamil Novák:
Citace: Jan Hájek  26.02.2009, 19:10

Pro odpověď na Vaši otázku, by bylo potřeba vědět, co to vlastně je kulový blesk. Jakmile to bude známo, nebude zřejmě problém něco na obranu vymyslet.

Přesně tak !
Nelze dost dobře chránit před něčím, o čem nikdo neví, co vlastně je.  :-\

Z toho vyplývá i odpověď ohledně pojištění.  ;)

Kamil Novák:
Citace: Jan Hájek  26.02.2009, 19:10

....Ta pasáž z ČSN 341390 řešila spíše ochranu vůči NEMP .....

Jen pro zajímavost :
nemohl by nějaký odborník na výbušniny (a i tací mezi elektrikáři jsou) vysvětlit, jak by NEMP mohl způsobit jejich aktivaci ?
U roznětek, založených na elektronickém principu by to bylo jasné, ale ty se zase musely vždy skladovat odděleně.....  :-[

Jan Alin:
Citace: Kamil Novák  27.02.2009, 08:11

Jen pro zajímavost :
nemohl by nějaký odborník na výbušniny (a i tací mezi elektrikáři jsou) vysvětlit, jak by NEMP mohl způsobit jejich aktivaci ?
U roznětek, založených na elektronickém principu by to bylo jasné, ale ty se zase musely vždy skladovat odděleně.....  :-[

Připojil bych se k dotazu, taky mě to zajímá.

Mě to není jasné ani u roznětek založených na elektronickém principu. Podle mě by prostě měly přestat fungovat jako každá jiná elektronika a ne že by vyvolaly výbuch ale třeba se pletu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana