Jak mohu správně ochránit objekt před kulovým bleskem?
Pavel Plhal:
Teda já si myslím, že nélepší bude, udělat Faradyovu klísku v kulovým provedení, dům uvnitř, a dyž to zgómne kulové bleskové , hrkne v něm a rači se zdekuje bokem...
Pavel Mužík_:
Pánové, před lety jsem se s tímto problémem setkal právě při otázce správného výkladu příslušného článku ČSN 34 1390.
Nakonec jsem se dostal až na prof. Popolanského, autora normy. A ten mi potvrdil, že to skutečně bylo v normě ne kvůli kulovému blesku, ale kvůli elektromagneti ckému impulzu od jaderného výbuchu (tedy tak, jak uvádí kolega Hájek).
K pochybnostem pana Nováka - rozbušky se také skladují ve skladu výbušin, ale v samostatném oddělení. Velký sklad má více oddělení, uspořádaných tak, aby se případný výbuch v jednom nemohl přenést na další. Rozbuška je taková malá dutinka, ve které je nepatrné množství třaskaviny. Ta kapička třaskaviny je na odporovém drátku s utěsněnými vývody - to jsou dlouhé drátky, které vypadají jako zvonkové (a taky to něco podobného bude). Při skladování jsou konce drátků zkratovány. K iniciaci stačí relativně malá energie - plochá baterie odpálí rozbušku naprosto spolehlivě, pravděpodobně by stačil i monočlánek. A při velkém impulzu to může zafungovat jako závit nakrátko, ve kterém se indukuje dost velká energie k odpálení rozbušky. Jako ochrana proti tomu měla sloužit jednoduchá Faradayova klec.
A jak správně uvádí další kolegové, pokud o kulovém blesku víme jen to, že reálně existuje (nebo tomu alespoň většina z nás věří) ale nic víc, tak proti němu těžko můžeme dělat ochranu. Je to, jako kdybyste se ptal na ochranu proti čarodějnicím, upírům a čertům (i když na ty už věří méně lidí, i když možná toho o nich víme víc, než o kulovém blesku). :-)
Zdraví Pavel Mužík
Zdenek Hejčl:
Jen doplním: rozbuška se odpálí i baterkou do hodinek. o:-)
Nabitý kondík jsem ještě nezkoušel - došly rozbušky. ;)
Miroslav Jakl:
Citace: Zdenek Hejčl 28.02.2009, 14:51
Jen doplním: rozbuška se odpálí i baterkou do hodinek. o:-)
Nabitý kondík jsem ještě nezkoušel - došly rozbušky. ;)
A proto je v blízkosti lomů nebo míst, kde se provádějí trhací práce ta všem dobře známá cedule" Zákaz používání vysílačů či radiolokátorů-NEBEZPEČÍ VÝBUCHU" . Je to z toho důvodu, že roznětky by mohlo aktivovat i indukované napětí z vf vysílání. Není mi však jasné, zda to platí i v dnešní pokročilé době. Vždyť mobily mají ti pracovníci skoro všichni a že by si je v práci vypínali? A co třeba náhodné návštěvy, co tam jedou na jednání, opravy, zásobování... Já taky jezdím do lomů, mobil nevypínám ba i telefonuji, pokud je tam zrovna signál a zatím nic náhodně nebouchlo... >:D Víte o tom někdo něco více, třeba že dnes ta technologie rozbušek, jejich ochrany a systému odpalování je udělána jinak a ty cedule tam zustaly jen na dožití... ?
Tomáš Lízner:
to Schwarz: ano existuje, pred cca 20 lety jsem byl jako malej jeho svedkem. Bylo mi sice jen 8, ale pamatuju si, jak jsem s mamou sedel za fakt pekelny bourky na chate v mistnosti na posteli primo naproti zavrenym dverim do vedlejsiho pokoje, vsude venku triskaly blesky a hromy, pak se ozvala hodne hlasita rana a z klicovy dirky tech dveri (takove te "koupelnovske" na velky klic) se protahlo neco zariciho, razem se to zvetsilo na velikost pomerance, letelo to jeste cca pul metru az metr proti nam, pak to zmenilo smer o devadesat stupnu s dalsim tresknutim to zmizelo. To vse se odehralo ve zlomku sekundy a pred 20 lety, takze uz Vam nenapisu, jakou barvu mel, ani kam zmizel ci kudy vnikl do baRAKU. Vim akorat, ze prestala fungovat lihen kurat, ktera lezela ve smeru jeho letu, kdyz to proti nam otocil. Pamatuju si, ze mi to tenkrat prislo celkem jako psina, az pozdejc mi doslo, ze jsme meli celkem kliku, ze zmenil smer a neprolit nekym z nas.
Jinak je to par let, co jsem videl nejaky dokument, kde vedci laboratorne vytvareji male kulove blesky - o velikosti asi kulicky a snazi se je zkoumat. Nekde ho mozna i najdu, takze pripadne bych se o nej podelil.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana