Jak jistit dva paralelní kabely?
Georgis Fasulis:
Jen tak mimo téma. Zjistil jsem právě, že ten můj předchozí příspěvek byl můj jubilejní - 1000.
No není to důvod k oslavě? (bigbb) (drinks)
H:
Citace: Georgis Fasulis 17.03.2008, 09:39
Osobně jsem se ve své praxi v průmyslových instalacích častěji setkával s varianotou společného jištění paralelních kabelů a to společným deonem. Jednalo se např. i o jištění 4x 3x240+120. Přijde mi to logičtější a pro odpojitelnost bezpečnější a jednodušší než to dělat s 12 pojistkami. A dávat i deon i pojistky - to zas do jednoho pole nenacpu.
Ano, u mě také nějčastěji potkávané řešení.
Pak jsem nedávno viděl ještě jištění každého kabelu zvlášť, ovšem bez společného vypínacího prvku v daném rozvaděči (na druhé straně vedení nevím, tam je možná společný jistič). Toto jsem ostatně nakousnul v jednom z mých předchozích dotazů, jestli toto řešení není proti něčemu, ovšem zatím IMHO bez uspokojivé odpovědi.
Ad Doležal:
1. vidíte, spřažené jističe mě nenapadly (asi předem podvědomě vyloučeny pro "finanční náročnost" řešení :)); i když na druhou stranu, taková jedna 240 Al mi odhadem přenese kolem 250-300A podle uložení, čili u té spodní hranice by jištění nějakými BD250 nemuselo být nějak extra drahé? nevím, nemám v hlavě ceníky třeba 4x BD250 vs. 1x BL1000 ...
2. řešení asi nejsprávnější, nicméně přijde mi to docela šílenost, taky jsem to ještě nikdy nikde neviděl (jakto, když je to nejlepší řešení??); někde to navrhnout, tak se na mě všichni budou hádám dívat jak na exota ;D
3. to hádám nikdy nevyjde, leda by byly jednotlivé kabely silně předimenzované?
Petr Doležal:
A přes jednožilové kabely třeba 630 mm2 by cesta nevedla ?
Petr Doležal:
Citace: Jan Hlavatý 18.03.2008, 14:07
....3. to hádám nikdy nevyjde, leda by byly jednotlivé kabely silně předimenzované?....
Neviděl bych tak černě. On ten SICHR zkoumá ten 4.kabel jako obecné vedení, t.j. i na přetížení, proto ta červená výstraha. Ale my zkoumáme zkrat. Proto jsem psal o těch tepelných kapacitách kabelů, na časech vypnutí, na energii prošlé pojistkou apod. a dodám, že to pak chce nějaké ruční výpočty.
H:
Ještě k tomuto tématu mě nedávno napadlo ...
Mám-li 3-5 paralelních kabelů jištěných společným jistícím prvkem (zejména díky tomu, že dodavatelé technologií z německa jsou povětšinou tupci, stále argumentují tím, že u nich žádné samostatné jištění není nikde v normách požadováno a že to tedy dělat nebudou), pak mi zbývá buďto kabely od sebe oddělit na minimálně 1,5 násobek jejich průměru anebo na ně aplikovat nehořlavý nátěr/nástřik.
První variantu nemůžu použít vzhledem k prostorovým nárokům a možnostem. Takže zbývá nehořlavý nátěr, nicméně napadlo mě, jestli tento nelze suplovat použitím "nehořlavých" -R kabelů? Jakou má onen požadovaný 5 mm nátěr/nástřik požární odolnost?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana