Jak jistit dva paralelní kabely?

<< < (4/7) > >>

Petr Doležal:
Napovím, zamyslete se nad tím, když např. v polovině prvního kabelu vznikne zkrat, odkud bude zkrat napájen. Samozřejmě, že z hlavního rozvaděče, ale i zpětně od podružného rozvaděče přes ty zbývající 3 zdravé kabely.

H:
Ano, máte pravdu. V tom případě je ale řešení samostatného jištění jen na jedné straně v podstatě stejně špatně jako kdyby ty paralelní kabely byly jištěny jedním jistícím prvkem dohromady ...

Přiznám se, že ono "správné" jištění paralelních kabelů na obou stranách, každý kabel samostatně jsem ještě nikdy nikde neviděl. Ani ve stávajících instalacích, ani v projektech, do kterých jsem měl možnost někde nakouknout. Nikdo si s těmi paralelními kabely moc hlavu neláme.  :-[

Petr Doležal:
Tak, tak, jsou to zajímavé věci. Ještě jsem na IN-ELu našel nějaké odkazy, bohužel tam jako nepředplatitel nemám přístup. Snad někdo jiný.
http://www.in-el.cz/?r=17022919&s=7964c324826bab07efa3250827a6786a&t=110
ale toto je ve veřejně přístupné části (dance)
http://www.in-el.cz/?r=2075449996&s=7964c324826bab07efa3250827a6786a&t=201&p=100297
Ještě zkusím zformulovat dotaz na SICHR, zda tento SW zkoumá kabel a jeho jištění při "krmení" zkratu z druhé strany a byla by tak možnost pojistky po příznivém výpočtu na koncích kabelů vynechat.

Petr Doležal:
To Hlavatý: Tak jsme o něco chytřejší. Podotýkám, že se to týká vícero paralelních kabelů např.4, každý jištěný svým jistícím prvkem.
Stávající verze SICHRu zatím nezkoumá "krmení" zkratu v opačném směru od poružného rozvaděče. Ale budou se tím zabývat. Zatímní řešení je trojí :
1. použít spřaženého vypínání (jeden jistič strhne ostatní)
2. dát jištění i na konce kabelů (tak jak už se psalo)
3. udělat pomocný výpočet tak, že přes 3 zdravé kabely pustíme zkrat do 4. kabelu (viz vymyšlený obrázek)
Ono je to celkově složitější, záleží na tepelných kapacitách kabelů, na časech vypnutí, na energii prošlé pojistkou. Ing.Faltus z OEZ o tom má přehled.

Georgis Fasulis:
Osobně jsem se ve své praxi v průmyslových instalacích častěji setkával s varianotou společného jištění paralelních kabelů a to společným deonem. Jednalo se např. i o jištění 4x 3x240+120. Přijde mi to logičtější a pro odpojitelnost bezpečnější a jednodušší než to dělat s 12 pojistkami. A dávat  i deon i pojistky - to zas do jednoho pole nenacpu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana