Existuje ještě "nízký tarif"?
Viktor Klemon:
"Tento sortiment spotřebičů není distributory el. energie podporován."
Je to tak, ale to neznamená, že sa nedá tak zapojiť a používať. A nebude to v rozpore
s pripojovacími podmienkami.
František Šohajda:
Podívejte se do podmínek ČEZu a tam máte všechno co potřebujete ohledně "nočního proudu"......na co vám ho pořídí ....ale rozhodně ne na pračku!!!
Je tam mimo jiné napsáno pevně připojený spotřebič /jako boiler a pod./pračka je napojena pohyblivým přívodem!
Petr Doležal:
Jen formalitka:
nízká sazba = nízký tarif NT
vysoká sazba = vysoký tarif VT
To pro případ vyhledávání na Netu rozvodných závodů. VT a NT jsou oficiální výrazy.
Jiří Erben:
Před pár lety jsem to doma taky řešil - dnes v paneláku už nemusím, tam mám stálou cenu 24 h denně :-\
Jelikož v domě u rodičů byly dvě koupelny, obě osazené vlastními bojlery, byla část práce hotova - do koupelny již vedl přívod spínané bojlerové fáze. Zároveň tam vedla i stálá fáze pro pračku. Pračka byla umístěná u bojleru. Tak jak to vyřešit? Celkem zajímavě: z připojovací krabice bojleru jsem vytáhl 3Cx2,5 směrem k zásuvce pračky, tam do zdi zasekal ještě dvě krabice a nainstaloval schodišťový přepínač, ovšem v jiném zapojení: na výchozí kontakt vypínače levou zdířku zásuvky, na jeden přepínací kontakt přívod od bojleru a na druhý ten původní přívod do zásuvky. Čili jsem natahoval ještě asi 20 cm hnědé CY 2,5 od vypínače do zásuvky.
Protože jsme měli pračku s vačkovým programátorem, stačilo ji večer naplnit a ráno bylo vypráno za pětinovou cenu elektřiny - a v případě potřeby stačí překlapnout vypínač. Těch pár ampér průchozího proudu pro motor a pro spirály vypínač unese bez problémů. Později jsem tento systém zavedl i do kuchyně na myčku.
Má to dvě výhody - zaprvé pračka/myčka běží opravdu jen přesně v době snížené sazby, nemusíte - jako v případě použití zásuvkových spínacích hodin - hlídat přesný čas, nám to spínání lítalo od 22:30 po 04:00 podle potřeb dispečinku. A za druhé je zachována možnost si v případě potřeby tu pračku/myčku přenout na přímé napájení i v době vysokého tarifu. nevýhodou, a na to upozorňuji, je to, že se tento systém nedá použít pro digitálně řízené stroje.
Ještě je nutné uhlídat, aby zásuvka i bojler byly na stejné fázi, jinak se mezi svorkami vypínače objevuje napětí 400 V a můžete tak tu pračku odpravit, když se při přepínání strefíte do amplitudy... Ošetřil jsem to tak, že jsem v rozvaděči posadil oba jističe vedle sebe a klemoval jim přívody. Akorát si nejsem jistý - a sypu si popel na hlavu, že jsem se o to nezajímal - zda přepínání zásuvky mezi dvěma jističi stejné hodnoty a stejné fáze neodporuje nějaké ČSN. Ale snažil jsem se to vyřešit řemeslně i provozně co nejčistěji.
Jaroslav Hasala:
To Erben :
"Čistejší" řešení by bylo, zapojit okruh pro pračku přes stykač a ovládání stykače propojit s ovládáním stykače pro boiler. Spínač č. 6 pro "nucený chod" by byl potom zapojený v ovládání stykače.
Vámi popisovaným zapojením můžete přetížit okruh pro boiler, navíc bude celé zatížení jen v jedné fázi, což není v běžných podmínkách příliš vhodné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana