Jak snížit výkon malého 1f ventilátoru ?

<< < (2/2)

Ondřej Kleisner:
Citace: Ondřej Kleisner  09.02.2009, 22:35

Potřebuji snížit výkon ( ne otáčky! Ty samozřejmě klesnou, ale to není v tomto případě důležité ) malého 1f ventilátoru ( 230 V / 11 W / fy RITTAL ) asi o třetinu až polovinu ( není kritické ). Mohu použít zářivkovou tlumivku v sérii a jakou?

Dodatečně:   Ventilátor je skutečně pro rozváděčové skříně a je již používán ( nejmenší RITTAL ). Bohužel z důvodu rozměrů a hlavně zástavné hloubky nelze jiný ventilátor (nesehnal jsem ho ) s protiprachovým filtrem použít. Odvětrávám ( vytlačuju ) s ním teplý vzduch z prostoru zakrytého úseku potrubí ústředního topení, který vznikl při přestavbě bytu a využívám toto teplo ( v topné sezóně ) k ohřevu jinak nevytápěného prostoru. Uvedený ventilátor k tomuto slouží dobře ale jeho výkon je stále zbytečně veliký a je trochu i hlučný ( v noci ).  Tak mě napadla malá tlumivka. Kdysi jsem s úspěchem reguloval větší ventilátor ( cca 100 W ) - také 1f motor s krátkou kotvou - pomocí přepínačem řazených zářivkových tlumivek. Proč by to nešlo s tlumivkou i s tímto malým motorem? Nemám tlumivky k laboraci a přesně to neumím spočítat. A na tlumivkách pro zářivky nebývá hodnota indukčnosti. Proto jsem to "hodil do placu zde".

Jaroslav Hasala:
Pokud je ten ventilátor na 230V, dal by se pravděpodobně použít nějaký stmívač, jaké se používají pro regulaci osvětlení. Nejlépe nějaký mechanický.
Tlumivky by bylo nutné asi odzkoušet metodou pokus - omyl ... :)

aamater:
pokud je to asynchronní 1fazovy motor lze pouzit cokoli co snizi napeti na nem. Zarovka tlumivka  i kondik. Ta  zarovka se osvedcila nejlip 15-40 W /230V

Petr Doležal:
Kdysi jsem si "zmákl" Excel na výpočet předřazené žárovky k TV. Ale dá se samozřejmě použít i pro váš případ. Z proudu a napětí se dá spočítat ev.odpor místo žárovky, ovšem dodržet ty W. Excel je našit právě na žárovky pro osvit pozadí TV.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana