Musím uzemnit bod rozdělení TN-C na TN-S, když PEN je uzemněn na sloupu ?

<< < (2/2)

Jirka58:
Tak to je to co mi asi vrtalo hlavou....zda to "pospojení topení" může nahradit náhodný zemnič.

Pavel Plhal:
Citace: Jirka58  09.02.2009, 17:36

Tak to je to co mi asi vrtalo hlavou....zda to "pospojení topení" může nahradit náhodný zemnič.

A k čemu jste došel?

ALCR:
Citace: Jirka58  09.02.2009, 17:36

Topení nemůže nahradit zemnič a jak by mohlo, když je jen v objektu a není uloženo v zemi.

Viz. obrázky níže pro představu jak to má být správně, jen základový zemnič, který ve vašem objektu není nahradíte tyčovým, nebo páskovým zemničem s max. odporem 15Ω (dle půdních podmínek cca 3 tyče cca 2m od sebe) čim menší odpor docílíte tím lépe, u jednoho výrobce přepěťových ochran bylo požadováno dokonce 5Ω a méně.

ZEMNICÍ PRVKY
http://www.elektrobecov.cz/download/katalogy/kat_2006/8_zem_prvky_a_EPS.pdf

Legenda k obrázku níže
M       Neživá Část
vodivá část zařízení, které se lze dotknout a která není normálně živá, ale muže se stát živou v případě poruchy základní izolace
[IEV 195-06-10]
C        Cizí vodivá část
vodivá část, která není součástí elektrické instalace a která může přivést elektrický potenciál, obvykle elektrický potenciál lokální země
[IEV 195-06-111
C1       Vodovodní potrubí, kovové, přívod zvenku
C2      Odpadní vodovodní potrubí, kovové, odpad ven
C3      Plynové potrubí s izolační vložkou, kovové, přívod zvenku
C4      Klimatizace
C5      Systém vytápění
C6      Vodovodní potrubí, kovové, např. v koupelně
C7      Cizí vodivé části v dosahu ruky od neživých částí
B        Hlavní ochranná (uzemňovací) svorka (přípojnice) HOP – svorka (přípojnice) hlavního domovního pospojování / EPS – ekvipotenciáln í svorkovnice
svorka nebo přípojnice, která je částí uzemňovací soustavy instalace; umožňující elektrické spojení několika vodičů za účelem uzemnéní
[IEV 195-02-33]
T        Zemnic
vodivá část, která může být uložena v půdě nebo určitém vodivém prostředí, např. v betonu nebo v koksu, které je v elektrickém styku se zemí
[IEV 195-02-01]
TI      Základový zemnic
T2      Zemnic pro LPS",  pokud je třeba
LPS   Soustava ochrany před bleskem
PE      Přípojnice pro ochranné vodiče
1         Ochranný vodič
vodič určený pro zajištění bezpečnosti, např. ochranu před úrazem elektrickým proudem
[IEV 195-02-09]
2         Vodič ochranného pospojování
ochranný vodič zabezpečující ochranné pospojování
[IEV 195-02-10]
3         Vodič doplňujícího pospojování
4         Svod hromosvodu (LPS)
5         Uzemňovací přívod

Pavel Plhal:
Tomu říkám jasná odpověď.  (poklona)  i já.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana