Je možné použít společnou "N" svorku v rozvaděči pro dva různé přívody?

<< < (7/8) > >>

Štefan Beláň:
Nebudu vypisovat jednotlivé texty. Musíte si je najít a přečíst sám. Přijměte tyto informace pouze jako vodítko pro získání uceleného názoru na danou problematiku.
Základní předpisy pro napájení a vypínání:
1) ČSN 33 2180
2) ČSN 33 2130  čl. 4. 6. 14 
3) ČSN 33 2000-1 čl. 132. 10. N1 
4) ČSN 33 2000-4-46 ed. 2 
Při napojení jednoho rozvaděče na více jak jeden přívod, nebudete schopen dodržet bezpečnostní požadavky na obsluhu a práci na elektrických zařízeních podle ČSN EN 50110-1 ed. 2 (ČSN 34 3100) a mnoho dalších bezpečnostních předpisů.

Petr Moravec:
To: Hradil
Oslovil jste mne a já přišel zase pozdě .
P. Beláň jako vždy .
A já z praxe si dovolím potvrdit, že takovéto řešení bych považoval za závadu.

Jedině snad to kompletní oddělení jak popisoval p. Hasala,
kde by bylo opticky a prostorově zřejmé že jde o dva rozvaděče v jedné skříni.

Opravdu nešťastné řešení.

Josef Nosek:
S podobnými rozvaděči jsem se setkal při pravidelné revizi u jedné firmy. Bylo tam několik rozvaděčů které měly dva přívody v TN-C. Vrchní část rozvaděče byla pro světelné vývody, spodní část pro motorové vývody. Každá část měla svůj vypínač. Rozvaděče byly vyrobeny asi před 10 roky a měly výrobní štítek.
Doporučil jsem, že je třeba výrazně označit že rozvaděč má dva vývody a dva vypínače a k tomu proškolit obsluhu. Přípojnice PEN byly propojené.

Milan Selezan:
To Hradil:
Nemôžem súhlasiť s Vami že sa jedná len o jeden rozvádzač, ale len s 2 vetvami. Jeden by bol len vtedy, ako spomínam vyššie, že by šlo o rozvádzač napojený cez dva prívody, pričom jeden je ako záskok. To čo ste napísal, vo Vašom prípade ide jasne o 2 rozvodnice podľa ČSN EN 60 439-3 v jednej skrinke!. Pletiete si pojem "Vetva". Ten je od vetvenia ako u stromu, čiže vo vašom prípade začína v RH vetvami na R1 - Rn, z nich je vetvenie cez ističe na obvody a tie potom z krabíc atď.

Milan Selezan:
To Hradil: V predchádzajúco m príspevku sa to dá vysvetliť ,  že ten rozvádzač je podľa ČSN EN 60 439-3, správne je že by mal byť podľa tejto normy.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana