Jak vypočtu parametry rotoru synchr. generátoru, pro jeho amatérskou výrobu?
jaroslav votruba:
nejde o to, aby mi to topilo pořád, na to to ani není plánovaný. Nikdo kdo si amatérsky dělá něco takového nepočítá, že mu to pokryje celou spotřebu. Jsem původně strojař a konstruktér a proto nemám o elektrice zas takový šajn. Kdybych měl potřebné znalosti, nezakládal bych tenhle thread.
Vzhledem k tomu, že ten rotor stejně vyměním, je docela jedno, jestli je ten motor kroužkový, nebo synchron.Vráti l bych se proto k původní otázce.
IM:
Aniž bych podceňoval přispívatele, obávám se, že na Vaši otázku nemůžete dostat odpověď.
jaroslav votruba:
dobrá, pokud to vezmu logicky. U běžného generátoru, kde je vinutí na rotoru se toto nějak musí spočítat. Pokud tohle někdo dokáže, tak by snad mělo i nějak spočítat, jakou toto vinutí má magnetickou sílu v kg. A pokud budu znát toto, tak zas permanentní magnety mají udávanou sílu právě v kg. A teoreticky bch měl být, tam kde potřebuji, pokud jsem na něco nezapoměl.
Nevím, jaký vliv na to má budící napětí. Kdysi jsem si dělal svářečku , něco jako tridyna, ze stejnosměrného motoru z vysokozdvižnéh o vozíku a budil jsem to trafem u kterého jsem reguloval napětí a podle tohoto napětí se mi zvedalo svářecí napětí (pak jsem si stejně koupil krystalku KS 250)
Kalina Jiří:
Konstrukce malé větrné elektrárny byla kdysi publikována ve sborníku "Udělej si sám". Pokud budete mít zájem, pokusím se návod najít.
jaroslav votruba:
tecnická stránka mě ani nezajímá. Mám promyšlené vlastní řešení. Jediný co nemám je generátor, který musí být synchronní, protože asynchronní je dobrej tak pro vodni el.
ještě mě napadlo
byl by problém z toho kroužkovýho motoru udělat sychronní? Jak se přesně v konstrukci tyto dva liší? Protože pak by se nechalo ještě uvažovat o buzení druhým převinutým dynamem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana