Aké je dovolené zatížení a istenie káblov uložených v lište na stene DoD?
Vladimír Huba:
Vaše pochybnosti sú oprávnené.
Nedajte na reči a ubezpečenia montážnej firmy.
V každom prípade si preštudujte projekt a s ním porovnajte skutočný stav. Ak je inštalácia zrealizovaná podľa projektu (istenie, uloženie, počet káblov v trase...), tak oslovte projektanta.
12 káblov v jednom obložení (zväzku) je teplo, s ktorým sa musí počítať. Aj keď ich bude v trase postupne ubúdať.
Ak sa chcete oprieť o normy, tak je to predovšetkým STN 33 2000-5-523, STN 33 2000-4-43 (oddiel 433), STN 33 2000-1.
František Šohajda:
V těch kancelářích máte nějakou soudobost.....
To zatížení nebude nikdy na max. proudovou zatížitelnost, nebo jen krátce /např. konvice třeba 2 minuty/
Neznám místo konkrétně,ale dodavatel má asi pravdu!!!
Tady rozpor s normami nebude!.....
To by jste musel mít všechny kabely zatíženy třeba přímotopy a jet 24 hodin na plný výkon....To se nikdy nestane...../ani když nebude plyn!/...
Miroš Jan:
TO : Eduard Kučera
Já bych osobně zkontroloval PD se skutečností, jak už psal někdo přede mnou. Pokud je provedená elektroinstala ce dle PD, neřešil bych to. Pokud ale není elektroinstala ce provedená dle předložené PD, je to problém montážní organizace. (norm)
Spočítal jsem to v SICHRU, no a ten mě nahlásil, že jistič 16A/B, na tento druh a způsob uložení kabelů, je proudově moc. In kabelu pouze 10A, takže jistič 10A/B.
S problémem, že se projektanti, montážní firmy a revizní technici, (myšleno obecně), nijak moc nezatěžují, správným dimenzováním a jištěním vodičů a kabelů, dle způsobu a druhu uložení, se setkávám velice často. (zle)
Takže podle mě je Vámi citovaný příklad špatně. ČSN 33 2000-5-523. (plc)
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana