Lze nebo nelze napájet část v rozvaděči neodděleným napětím 230V~?

<< < (2/2)

Stanislav Pavézka :
Pane Pentoda:
Podle toho co jste popsal v dotazu,vám sděluji,že to s ohledem
na čsn en 60204-1 lze.

Josef Pentoda:
Jedná se o rozvaděč jednoúčelového stroje. Při rekonstrukci byla provedena úprava:oddělovací trafo 230/28V~ s usměrněním na 24V=.Toto ss. napětí je pro ovládací okruhy pomocné obvody, relé,  mag. snímače, pneumatické ventily. Spínání dvouběhového motoru 400V / 3- 4KW /1400,2800ot.  Přes stykače S1 nebo S2/ cívky stykačů 230V~ napřímo v okruhu L1 zařazena pojistka. Stykače S1 nebo S2 spínané přes sp. kontakty pomocných relé R1,R2 s ovládací cívkou 24V=. Myslím, že je nutné použít oddělovací transformátor např.400/230, nebo provést výměnu stykačů S1,S2 na napětí s ovl. cívkou 24V=. Upřesnil jsem údaje. Lépe to nakreslím než napíšu. Můj názor je ten, že stále i když odděleně spínám stykače mám v ovládacích okruzích napětí galvanicky neoddělené což je nepřípustné. V případě zájmu mohu zaslat výřez zapojení emailem .  (poklona)  pánům kolegům za zájem.

Georgis Fasulis:
Pokud máte motor s výkonem rovným a větším 3 kilowattů, je další debata bezpředmětná. Oddělovací trafo musíte mít bez ohledu na množství ovládacích a ovládaných prvků.

Milan Selezan:
Už ako uvádza p.Fasulis, máte motor 3-4kW, tak to oddelovacie trafo musí byť. Osobne by som uprednostnil aby tam nebolo toľko oddelovacích tráf, výmenu stykačov na 24V DC.

Zdeněk Roman:
Drobná poznámka.
V EN 60204-1 z března 2000 je podminka pro stroje
do 3 kW zrušena.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana