Podle jaké ČSN se instaluje zásuvka pro plynový kotel?
Grundler Miloš:
Ptám se záměrně na tuto zásuvku, protože by mně zajímalo proč někteří plynaři nechtí připojit kotel do zásuvky a spustit kotel dokud nemají revizi na zásuvku tak mně zajímá podle čeho revizáci revidujou zásuvku podle jaké ČSN. Chápu ČSN 33 2130 kde se třeba píše o zásuvkovém obvodu pro pračku tam je konkrétně napsáno že obvod pro pračku je ukončen zásuvkou nebo dvojitou zásuvku 16 A. Tak mně zajímá o co se opřít a podle čeho revidovat zásuvku pro kotel když se o tomto obvodu nikde nepíše. Může nastat situace že se bude muset připojit více kotlů, musí každý kotel mít svojí zásuvku a samostatný obvod nebo udělat zásuvkový obvod pro 5 zásuvkových vývodů kde bude připojeno 5 kotlů. Poznámka: Dodržení článků 2.3.5 ČSN 33 2130.
Štefan Beláň:
Pokud bude kotel připojený přímo bez zásuvky, tak musí být napojený přes vypínač, který umožní obsluze vypnutí přívodu. (!)
Viz ČSN 33 2000-4-46 ed. 2 a stále platná ČSN 33 2180. :)
PS: Osobně si myslím, že zásuvka je mnohem praktičtější.
ALCR:
Závazné v tomhle ohledu jsou požadavky výrobce kotle, požadavky výrobců jsou většinou obdobné, ve vzdálenosti do 1m od kotle samostatná zásuvka s jištěním 6 - 10A, občas se vyskytne podmínka polarity fáze vlevo což udělá normální elektrikář v ČR automaticky aniž by mu to někdo nařizoval, že ;).
Co se týká revize této zásuvky kromě standardních požadavků na zásuvkový okruh, by měl RT mimo jiné i ověřit zda je řádně zvolena a instalována v souladu s návodem výrobce, pokud výrobce napíše, že zásuvka musí být na samostatný obvod jištěný např. jističem 6A je to závazné.
Problém bývá, že většinou nikdo dlouho neví co bude instalováno za kotel, natož aby byl v předstihu dostupný návod (připojovací podmínky výrobce), proto zásuvku pro kotel děláme vždy samotně jištěnou 6A a ještě nikdy nebyl problém a to ani, když bylo v návodu jištění 10A.
Jan Franěk:
A ta fáze vlevo má také svoje opodstatnění. Zažil jsem už několik kotlů co po otčení fáze doprava, museli na výměnu řídící desky. Většinou si majitelé do zásuvky strčili rozdvojku a ta obrátila L s N.
A žádná osvěta ani vysvětlování nepomůže. Až pak, když bylo pozdě si na to vzpoměli. :D
Jinak se to zde již probralo dosti podrobně.
Rozmahel Vladimír:
U zásuvky 230V nejistíme spotřebič, ale jen vedení od rozvaděče k zásuvce. To znamená, že velikost jištění do 16A u správně osazené zásuvky 230V na připojený kotel nemá žádný vliv. Kotle mívají vlastní vestavěné pojistky s podstatně nižším jištěním. Je pravda, že stanovisko výrobce je zákon. On také mimo jiné uvádí, že kotel smí být připojen pouze na síť, která vyhovuje platným předpisům a toto připojení podmiňuje uznáním záruky. Z tohoto důvodu se vyžaduje revize zásuvkového okruhu. Někdy revizi vyžaduje i Stavební úřad, protože plynofikace např.RD vyžaduje stavební povolení a následnou kolaudaci, k níž je revize vyžadována.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana