Jak popsat definici zkratu a prepeti?

<< < (4/4)

IM:
To: Fuk Tomáš
 (poklona) , to že je něco uvedeno ve slovníčku E.ON pro mě není žádný axiom, je to encyklopedická definice, ale v dobré víře bych se chtěl řídit radou v poslední větě.
Pokusím se vám dokázat, že to není možné:
V instalaci se mi objeví mezi L-N napětí 400V, tedy přepětí (dle E.ON). Čím mám zařízení proti tomu (dle E.ON)chránit? Bleskosvodem(?),  zemnícím lanem(?),  ochranným jiskřištěm(?),  svodičem přepětí(?).
Pochopitelně nepomůže nic z toho, co radí.
Šlo mi o to, že pokud někdo takto definuje přepětí, implikuje laické veřejnosti myšlenku pořídit si přepěťovou ochranu (např. v prodlužovačce). Možná je to obchodní zájem. Pak je zbytečné s tím polemizovat.

Jan Alin:
To: Illek a Fuk

Tedy pánové, tak hezkou ukázku rozhovoru dvou lidí kteří přesně vědí o co jde ale potřebují dát laikům najevo že je to složitější než to na první pohled vypadá jsem dlouho neviděl :).

dolac:
Myslím, že definícia zo stránky EON-u, ktorú tu dal pan Fuk je celkom dobrá a najmä pre laickú verejnosť dobre vystihuje pojem prepätia. Ak by sme chceli lepšiu definíciu, je treba si pozrieť normu EN 50160, ktorá definuje charakteristik y napätia v distribučných sieťach a ktorá definuje dve skupiny prepätí a to jednak prepätia resp. vzrasty napätia sieťového kmitočtu a jednak krátkodobé prechodné (transientné) prepätia. Sú to teda dve rôzne skupiny prepätí, ktorých pôvod resp. príčina vzniku je rôzna. Pan Illek mal možno na mysli iba tieto prechodné prepätia, avšak za prepätie je potrebné podľa tejto definície považovať aj fázové napätie v sieti 270V, ktoré tam môže vzniknúť napr. z dôvodu nejakej poruchy v sieti.         

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana