Jaké krytí má mít zářivka nad akváriem?

<< < (2/3) > >>

Jan Vejražka:
To je docela zajímavý názor.
Ono je to vynechání skla vůbec lákavé (hadice k venkovnímu filtru, lepší přístup).
A když se podaří, že do akvária začne padat sklo i se zářivkou IP20, není to nic příjemného.

František Dluhý:
tak jako je zářivka na baterky nešlo by udělat bezpečnou trubici galvanicky oddělenou například tráfko a měnič umístěný jinde ? neprodává se nějaké takové zařízení pro akvaristiku ?

Milan Karvánek:
Názor p.Doležala podporuji. To sklo vždy může pohlcovat část spektra a pak je mi drahá zářivka nanic. Podobný problém jsem řešil při nasvětlování praciviště pro restaurátora, který potřeboval dokonalé a hlavně věrné podání barev. Sklo a plexi kryty obvzlášť likvidují výhodu drahé trubice. Jinak ke krytí: věřil bych tomu provedení s utěsněnými paticemi jak píše p.Holáň. Takové se dělaly i pro průmyslové kuchyně.

Jan Vejražka:
Už jsem to objednal.
Na svítidle je kapka v trojúhelníku, patice jsou utěsněné. Předřadník je elektronický, ten by možná mohl i to galvanické oddělení dělat, ale parametry bezpečnostního transformátoru asi nemá.

(poklona)  za Vaše příspěvky.
J.V.

Libor Cr.:
Pokud jde o obavu, že v případě použití tělesa bez krytu a rozbití trubice dojde k vysypání
do akvária, tak je tu možnost použít bezpečnostní trubici
http://www.prismaecat.lighting.philips.com/LightSite/
bohužel není dostupná ve speciálních spektrech pro akvária, nutný je i bezpečnostní startét (např. SIS10) pro odpojení poškozené trubice.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana