Možem použit namiesto AL vodicov, CU vodice-lankové?
Václav 3:
to Michal Kolesa:
Použití vodičů CYA (slaněných) je hlavně v místech, kde dochází ke chvění nebo na pohyblivá spojení, tj. v rozvaděčích a v autoelektrice.
to petrík Mário:
Použití vodičů CYA (slaněných) v domovní elektroinstala ci je sice možné, je to však výrazně pracnější, je nutné použití dutinek (místo cínování, které je nevhodné - vlastnosti pocínovaného vodiče pod šroubkem jsou prakticky stejné jako při použití hliníku) a některé instalační prvky bude problém použít . Předpokládám, že instalace je, podle toho co píšete, provedena v trubkách a ty mohou být také problém, záleží na tom, jak jsou staré. Trubky z první republiky jsou uvnitř izolovány dehtovým papírem a jsou hořlavé tudíž velice nevhodné a nebezpečné, v padesátých létech se dělaly trubky izolované bakelit papírem, ty už jsou lepší, ovšem je zde stále otázka poškození vodičů o kovové části těchto trubek při protahování. Pokud jsou použity plastové trubky typu husí krk neměl by být problém. Pokud je rozměr trubek dostatečný (musíte též počítat s tím, že potřebujete použít o jeden vodič více - rozdělení PEN na N a PE - které je u nových instalací nezbytné) a nejsou ve zdi nikde zdeformovány, neměl by být problém protáhnout jimi běžné vodiče CY a vyhnout se problémům se slaněnými vodiči.
Michal Kolesa:
Citace: Václav 3 05.01.2009, 08:44
Použití vodičů CYA (slaněných) je hlavně v místech, kde dochází ke chvění nebo na pohyblivá spojení, tj. v rozvaděčích a v autoelektrice.
Že by se rozvaděč chvěl se mi nechce věřit
Od čeho se může chvět rozvaděč ?
Václav 3:
to Kolesa:
Co takhle ovládací prvky na dveřích - přívody se pohybují - to jste ještě neviděl?
Michal Kolesa:
To jsem si neuvědomil
Když jsem byl v učňáku ve firmě Rakovnické tvářecí stroje (http://www.tosrakovnik.cz/) tak jsem taky drátoval rozvaděče
Zdenek Hejčl:
Dále pak jsou ve výtazích, jeřábech a také strojích s otřesy jako soustruh, fréza atd....
Jen tak pro zajímavost jeřáb po zatížení se prohne o víc jak3 cm a když se uvolní zátěž tak pěkně kmitá nahoru a dolů a při pojezdu mostu kmitají rozvaděče jak o život. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana