Jak nacenit rodinný dům bez rozpočtového software?

<< < (2/3) > >>

Jaroslav Matějka:
To máte pravdu přeci jen ten kabel mě nenapadl. Tak já se z toho už přestávám nějak orientovat přeci jen by mohli existovat daná taxa tak jako to mají stavaři ne? Podle nějakého ceníku, který by nemusel tedy stát zrovna majlant ne?

Jan Nalezinek:
Používám rozpočtový program a ceny práce vycházejí opravdu o něco méně než materiál.
Pokud to není dům 10+3 tak v případě zájmu mohu po zaslání dokumentace pomoci.Používá m program BUILD power.

Milan Karvánek:
Pro konkrétní rozpočet používám bývalý cení M21. Z něho vychází i některé oceňovací programy. V podstatě ta M21 byla obsažena v cenové pomůcce od p.Lojkáska (STROM, 1993, dnes IN-EL). Protože tam jsou úkony převedeny na normohodiny je to použitelné kdekoli a kdykoli. Stačí dosadit hodinovou sazbu. Podobná pomůcka vyšla v r.1995 ve fa BYVIP s.r.o. Ostrava. Pro toho, kdo nechce zakoupit drahý program jsou tyto tištěné pomůcky plně funkční, ostatně data lze nazobat třeba do excelu a už se to dá docela dobře používat.
Jinak ta zásada půl materiál půl montáž vychází jenom pokud nejsou použité příliš drahé přístroje a spotřebiče. Zásuvku za 90,- zapojím skoro stejně rychle jako zásuvku za 400,-(pokud ta dražší není hodně pitomá, což také může být někdy pravda, hlavně u svítidel, výrobci často zapomínají pro design na vlastní funkci, o montáži nemluvě).

Pavel Horský:
Zakázky naceňuji podobně jako p.Pikhart.Je ale pravda,že je to poněkud zdlouhavé a při větších akcích to docela leze na nervy.Momentál ně zkouším program OCEP od SELPO Broumy:  http://www.selpo.cz/selpo/index.htm
Jsem s ním velice spokojený a vážně přemýšlím o zakoupení plné verze.Práce s ním je jednoduchá,vše je přehledné a výsledná rekapitulace zakázky vypadá opravdu dobře.Chce-li profesionál být opravdu profesionálem,musí pro to něco obětovat.
Nezapomeňte při tvoření nabídky také na vedlejší náklady (doprava,příprava zakázky,revize,úklid staveniště atd.atd)!!

Miloslav Dunda:
pane Matějka, podle mých zkušeností stavaři používají u rodinných domků a bytů ceny řemesel jako procento z celkové investice. U elektroinstala ce počítaji 4 až 6 procent. (V základu 4% u lepší vybavenosti DT, STA, komfornější přístroje 6%.)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana