Jakou barvu volíte za vypínačem u 2A kabelu?

<< < (2/5) > >>

Milan Karvánek:
Minulý týden jsem poprvé koupil 3J tedy H-M-ZŽ. Do té doby jsem 3C s hnědým v životě neviděl!
Zajímavý postřeh jsem zaznamenal při montáži - dodělával jsem posledních 30m 3C a dále  pokračoval 3J. Oni ty kabely neměly ani stejně silné pláště a tu výplňovou gumu. Nový kabel je tenčí a má méně té vnitřní gumy. Zdá se, že evropská norma šetří materiálem!

Milan Karvánek:
Jo a k vypínači jsem zvyklý dávat ostrou na černou a hnědou vypínanou. Učily mě to v době kdy se ještě hnědá dávala na L2.
Modrá se mohla přeznačovat i dříve a při revizích mi to nijak nevadí. Za horší vidím, že se již modrá přeznačovat nemusí, s poukazem na to, že odborník to stejně musí poznat. To se mi vůbec nelíbí, bude to jedině zmatek, protože lidi pod tíhou nových kabelů to stejně začnou dříve nebo později akceptovat a přestanou i přeznačovat. Zhroutila se nám další životní jistota.

Petr Doležal:
to Karvánek 23:01:A nemohlo to být jinou hladinou napětí ? Jsou CYKY 0,45/0,75 kV a CYKY 0,3/0,5 kV, avšak jako projektant nemám praktických zkušeností, jen se táži. Katalogový průměr 3x1,5 je u vyšší hladiny 10 mm, u nižší hladiny pak 9mm.

Petr Doležal:
Ještě k napěťovým hladinám.  CYKY 0,3/0,5 kV jsou zkoušeny na 2 kV, CYKY 0,45/0,75 pak na 4 kV. Někdy by se mohlo stát, že tam kde norma požaduje 4 kV, bychom z neznalosti mohli použít právě ten "tenký" kabel.

Otakar Dosbaba:
V rámci 2A, 3D, 4C kabelů jen připomínám, že by z trhu nemusely zmizet, pokud je budeme jak v projektech, tak v instalacích důsledně vyžadovat. Je to hlavně na nás, spotřebitelích . Klíčem úspěchu je patřičný tlak na obchodníky: "Nemáš? Nevadí, začneme nakupovat jinde!" Kabelovny se dle slov jejich zástupců nebrání tomu je vyrábět, když bude rentabilní poptávka. Asi nejen u mne je silně proti srsti dělat či navrhovat instalace tak, aby pak musel někdo řešit, zda je v jedné krabici modrý vodič L, zatímco ten na vedlejší svorce je N.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana