Jakou barvu volíte za vypínačem u 2A kabelu?
Jiří Fuksa:
Pánové,
můžete mi sdělit, která současně platná norma na barevné značení se jen zmiňuje, natož povoluje, přeznačování, jak uvádíte ve většině příspěvcích?
Jaroslav Hasala:
Osobně používám jako přívodní fázi někdy hnědou, někdy černou, podle situace. Je to kromě jiné dané typem použitých kabelů nebo vodičů, někteří výrobci mají v kabelu 3C použitý hnědý vodič, někteří černý. Snažím se ovšem o to, aby provedení bylo jednotné v celém objektu.
Milan Karvánek:
TO: Fuksa > máte pravdu, žádná, snad jen poslední věta čl.3.1.1. ČSN 330165. Ale ono se vůbec přece přeznačovat nemusí. "V případě, že žíla vícežilového kabelu není použita jako neutrální, může být použita pro jiný účel mimo PE." Takže nebudeme přeznačovat a budeme vesele používat modrou jako fázi, bude to v souladu s normou a bude to pěknej čurbes! Proto pokládám namotání černé izolačky přes ten modrý drát za dobrý skutek vůči budoucím kolegům. Ostatně jak již několikrát bylo v různých diskusích prezentováno "co není přímo zakázáno je dovoleno".
Jan Kostka:
To: Milan Karvánek
No jo ale nemůžete popřít, že pohled na revizáka který valí bulvy a lapá po dechu když vídí modrý drát připojený na černý fázový vodič, nestojí za to ;-))). Ani nebudu opakovat co řekl, když vynechám sprostá slova, pak neřekl nic.
Ještě "nedávno" byly fázové vodiče černá-červená-modrá a nulák zelený. No krása. Také jsem nelibě nesl, když mi tu krásu sebrali.
Tož - hlavu vzůru.
Robert Krenželák:
to : P. Doležal
Mohu se zeptat, kde se da stahnout software s databazi kabelu od nkt cables? Obrazek je ve foru.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana