Je nutné chránit kovový plášť předváděcího kufru uzemněním?

<< < (2/3) > >>

Ludvik Deutsch:
Ano, je. Byl vybrán a s tím nic neudělám. Oddělovací zdroj 230V/230V nic neřeší. Stále zůstává ten problém skřípnutého kabelu mezi kufrem a víkem. Je možné v tomto případě spoléhat na zodpovědnost pracovníka, že se mu to nestane? Je to stejný případ jako když se mu totéž stane u soukr. kufru? Bohužel to asi je spíš otázka pro IBP - jak je to s odpovědností organizace za takový případný úraz. Bojím se, že kdyby se něco takového stalo, sveze se to potom po mě.

Jan Alin:
Citace: Ludvik Deutsch  16.12.2008, 21:46

Bojím se, že kdyby se něco takového stalo, sveze se to potom po mě.

Pokud se něco stane tak je zodpovědný ten kdo to zařízení vyrobil.

Opravdu by to chtělo k přesnějšímu vyjádření vidět nějaké podrobnosti. Pokud kufr bude sloužit jako přepravní obal na jednotlivé výrobky tak by to celé výrobek zřejmě nebyl, pokud je ovšem kufr a zařízení v něm jako jeden celek a je tak používán, výrobek bych v tom viděl a to se všemi důsledky. Zkuste pro začátek pohledat podmínky v zák. 22 je o tom i tady spousta rozporuplných diskuzí. Docela by mě zajímalo proč zaměstnavatel tvrdí že stačí dvoužilový kabel :-).

Jan Franěk:
Ať vám to dá písemě s popisem a odůvodněním. Co je psáno je dáno a má svoji váhu.
Pokud prostě nesouhlasíte ,  tak ho k té písemnosti dožeňte. Podle zkušeností se pak zaleknou a nechaj to udělat pořádně.

Ještě mě napadlo, jestli se to nenechá napájet bezpečným napětím. To by pak mohl stačit zdroj do zásuvky a je vystaráno . Popřípadě upravit pro bezp. napětí. (výměna kontrolek a tak podobně.) Nevím tedy o co konkrétně jde, proto to berte jen jako výstřel do tmy.  o:-)

Ludvik Deutsch:
No, přepravní obal, v podstatě ano, ale je to tak, že cesťák u zákazníka otevře kufr, a musí zapojit jedno ze zařízení na síť 230V AC. To jedno zařízení, je ve třídě II. Tedy s dvojitou izolací. Co se týče napájení malým napětím, bohužel to zařízení má vlastní zdroj, a znamenalo by to úpravu na něm, a už by to nebyl seriový, schválený výrobek. Nicméně některé výrobky jsou i ve víku, které je tím pádem těžké. No a já mám obavu, že by mohlo dojít při nechtěném zavření víka, k poškození toho přív. kabelu. Jak jsem tak pročítal zákon 22/97sb. asi by stačilo stanovit do návodu k použití, povinnost vyndat zařízení ven, ale nějak se mi to příčí - nechat to jen na předpisu. Zatím dík za ty odkazy na zák 22/97.

zdenek2752:
Nechat si to dát písemně: Takhle bych to neřešil. Pokud elektrikář udělá něco co může ohrozit zdraví nebo život, a má to písemně nařízené od nadřízeného, tak se odpovědnosti nevyhne. Sedět půjde elektrikář. Ten nadřízený bude vysmátý.
Víme dobře že v praxi je elektrikář k takovým věcem často dotlačován. ( Se slovy ,  venku čeká dost zájemců) .  Pokud nějakou prasárnu udělá, nenechá si to dát písemně, tak má šanci se z toho dostat.
Vím že je to hodně silný kafe, ale jak z toho ven? Nadřízení (neelektrikáři) jsou  v tomto smyslu dost často, promiňte mi ten výraz, hovada.
Držím palce všem, kteří si dokáží to své správné obhájit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana