Proč při sepnutí a vypnutí nízkého tarifu stykač hlasitě drnčí?

(1/2) > >>

Tomáš Kaděra:
Mám ve venkovním rozvaděči mechanické spínací hodiny na nízký tarif (tedy ne pomocí HDO). Tyto jsou za plombovaným krytem. Tyto hodiny spínají stykač umístěný v domovním podružném rozvaděči. Při sepnutí nebo častěji při vypnutí nízkého tarifu  (dříve tzv. nízký tarif) dochází k několikavteřin ovému hlasitému drnčení stykače. Stykač ovládá nahřívání bojleru (topné těleso 1,5 kW). Podle kontrolky na bojleru, která signalizuje nahřívání to na první pohled vypadá, že spínání a vypínání stykače funguje správně, problém mám "pouze" s hlasitým drnčením stykače.

Je vadný stykač nebo termostat bojleru? Usuzoval bych na problém se stykačem, bojler nahřívá normálně, takže na vadný termostat to laicky nevypadá.

Mám stykač Merlin-Gerin CT 25A 4 zapínací kontakty, cívka 230V, katalogové číslo 15962.

Petr Moravec:
Je to skoro na 100 % stykačem, může to být nečistota na dosedové ploše magnetického obvodu.
Myslím že Merlina jsem už také vracel, kupte kvalitnější stykač.

Kamil Novák:
Protože je s nějvětší pravděpodobnos tí vadný.  ;)

Ivan Polínek:
Toto spíš vypadá na vadný kontakt spínacích hodin, pokud by byly špinavé dosedací plochy stykače, drnčel by tento je při sepnutí, ale ne při vypínání. A dále, nemáte tam náhodou dva stykače, které spínáte jedním kontaktem spínacích hodin?

Tomáš Kaděra:
Dva stykače nemám, je však ještě relé přímo v bojleru, které vypíná termostat bojleru.
Od doby funkčnosti nebyl do el. instalace proveden zásah.

Vše bylo stále takto stejně zapojeno a fungovalo to tiše a časem se "něco" unavilo a tím drnčením se závada projevuje.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana