Nebude někomu smutno po klasických žárovkách?

<< < (18/20) > >>

Milan Karvánek:
Tak to nás čeká opravdu LEDová budoucnost.

Dingo:
Skvěle jsem si početl.
(my máme na záchodě "úsporku" Philips 18W za necelých 200,- už 3roky a jsme v bytě 3)

Petr Doležal:
Máte štěstí, já tu samou, ale v pokoji, čili žádné časté spínání, reklamoval po 9 měsících.

Dingo:
No já takových používám daleko víc, například i na chodbě, v kuchyni v digestoři - je zatěžkána všechnou nepřízní nad plynovým sporákem a světe div se už rok funguje, dříve tam byla Philipska made in Holland 15W PLL a ta tam vydržela rovných 7let těžkých podmínek a častého spínání. Té co tam je teď obyčejná 18W Philips dávám 2roky, tak jsem zvědav. Jinak normální zkušenost s Philips 20W a 18W mám takové, že vydrží cca 3roky a někdy i více velice častého provozu. Další těžké zkoušky mají zářivky na chalupě - je to v zimě neobývané, takže to promrzá, ale občas se tam jezdí na víkend a ve sklepní chodbě trpí vlhkem(tam je dokonce ještě vůbec jedna z prvních úsporek co jsem kdy kupoval nějaká 13W a funguje už cca 11let).  Noname zářivky Rendl z baumaxu v takových podmínkách vydržely nejdéle 3,5roku a nejkratší doba výdrže 1,5roku, jednalo se o 21W typy u všech těchto Rendlů došlo k malé explozi filtračního elytu - je to holt čína a jako takový kondík byl prostě vyrobený - laciná šmejdská výroba s cílem ušetřit každý halíř (jednoduše kondík pracoval na hranici svých možností, jak napěťové tak teplotní),  věřím tomu, že kdyby tam byl kvalitní a tím asi tak max. o cca 5Kč dražší kondík, že taková zářivka bude mít životnost minimálně dojnásobnou. U Philipsů jsem se nesetkal s tím, že by odešlo žhavicí vinutí zářivky nebo "odchodu" elytu, vždycky polovodičový prvek - ani se nedivím, ty zářivky jsou i na povrchu plastu dost horké, že určite polovodiče uvnitř pracují na horní teplotní hranici což vede po jisté době k jejich odchodu do věčných lovišť.

ricardo:
Prošel jsem si všechny příspěvky v tomto tématu snad jsem nějakej nepřehlédl. Zajímalo by mě jestli existuje nějaká úsporka, která v realu si vezme pod 40W a okamžitě podá plný výkon bez zdlouhavého náběhu. Nevím si totiž představit použít běžný typ úsporky na světlo před garáží, které je ovládané snímačem pohybu nastaveným tak, že zepne na 2-3 minuty několikrát za večer a noc. Jestli něco takého existuje prosím o uvedení alespoň typu nebo výrobce.
Po druhé by mě zajímalo, když sou dnes úsporky IN, co lidi s nimi po skončení ich životnosti dělají (kam je vyhazují). Ja osobně mám v garáži zavedenou krabici na elektro-odpad a jednou za čtvrt až půl roku vezu tento odpad na sběrný dvůr ve měste.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana