Jaký je povolený úbytek napětí pro připojení vodní elektrárny ?
Libor Studený:
Mám připojit malou vodní elektrárnu 3x400 V o výkonu 25 kW.
Místo připojení distribuční sítě nn ČEZ Distribuce a.s. je vzdáleno asi 700 m.
Jak se má dimenzovat kabelové vedení z hlediska úbytku napětí a jaká ČSN toto řeší?
Já bych počítal úbytek napětí max. 4 % (od svorek generátoru po místo připojení přípojky nn k distribučnímu vedení nn),
ale nejsem si jistý.
Hlavní jistič před elektroměrem bude 3x50 A/B, pro výpočet mám uvažovat 50 A (podle jističe) nebo 40 A (podle skutečného max. proudu)?
Václav 3:
Připojení MVE není akce, která by prošla bez projektu, co na to projekt nebo projektant?
Libor Studený:
Doplňuji dotaz - MVE bude realizována dodatečně, včetně projektu a schválení ČEZ. Zatím se jedná o dimenzi nové přípojky nn v délce 700 m, která má vyhovovat i pro budoucí připojení MVE.
Jirka Š. Svejkovský:
Přípojka se bez projektanta neobejde taky. Prostě se musí spočítat. Co vám brání zaplatit nějakou tu stovku projektantovi? Přebere na sebe odpovědnost. Když se netrefíte vy, náklady na vykopání a natažení nového kabelu jsou řádově někde jinde.
Pavel Ryšavý:
Na tohle nebude jednoduchá odpověď, pro připojení zdroje vám nikdo (ani energetika) neřekne jaký úbytek můžete mít na kabelu, ale dostanete parametry v místě připojeni, tzn. klidně můžete mít úbytek 4%, ale v předávacím místě bude 40A, 400V na generátoru si mějte třeba 420V a nebo regulační trafo.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana