Jaký mám použít jistič k čerpadlu?
Václav 3:
Citace: kbulda 10.12.2008, 00:23
12,5 W - 0,7 A je nějaké divné.
To spíš vypadá 125W - 0,7A, to by i odpovídalo.
Proud čerpadla štítkový by měl být vlastně maximální a záleží mimo jiné i na hydrodynamické m odporu potrubí topného systému. Ve většině případů, kdy je čerpadlo použito na starším topném systému, původně pracujícím se samotíží, bývá odpor potrubí díky velkým světlostem malý a čerpadlo bere méně, doporučuji změřit a podle toho jistit - v tomto případě by i jistič 0,6A mohl být dostatečný. Navíc topenáři doporučují u starých systémů s velkými světlostmi trubek použití nižší rychlosti čerpadla (pokud je možnost přepínání), tam je pak proud také nižší a topný systém funguje lépe, velká rychlost proudění není pro staré systémy vhodná.
Yeti:
Hm ještě se podívám na štítek, ale fakt se mně zdá, že je tam 12,5 W. Je to malé čerpadlo - "Minor" jestli si dobře vzpomínám, jednorychlostn í. Trubky jsou 1", čerpadlo je zredukované na 3/4", samotížka to nikdy nebyla.
Zkusím tam hodit 0,6 A a nechám se překvapit.
Zdenek Hejčl:
Minor od výrobce jištěn trubičkovou pojistkou 0,7A a příkon 125W. Mám ho doma na topení. ;)
Yeti:
Trubičkovou pojistku jsem nenašel...
možná bylo čerpadlo "vylepšeno" původním majitelem.
Yeti:
Tož jsem po bližším prozkoumání štítku zjistil, že ona čárka mezi "12" a "5" vznikla zřejmě ohlodáním od zubu času, takže čerpadlo má fakt 125 W.
No myslím, že jističem 1 A nic nepokazím.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana