Má někdo zkušenosti s infra panely?

(1/2) > >>

Martin Šedivý:
Nedávno jsem se setkal s návrhem vytápět objekt infračervenými topnými panely. Nemá někdo zkušenosti s tímto způsobem vytápění? Díky

Martin Dostál:
V naší firmě jsme tyto topné panely použili k temperaci místnosti s materiálem s nebezpečím výbuchu.Jejich povrch totiž není moc horký.Ale jiné vhodné použití, aby byl dobrý poměr cena/výkon mne nenapadá.

ing.Martin Dostál

Josef Křemen:
Ptal jsem se na to - za rohem mi sídlí firma Redwel, zabívající se distribucí tohoto topení. A jestli mohu svůj názor. Nevytopí prostor jako klasické topení, ale navozují iluzi tepla. S příkonem se počítá asi se třetitinovým než u přímotopu tzn. asi 10W na 1 m3. (Kde jsou fyzikální zákony) Viděl bych použití např. v domě se starou instalací (hadry v trubkách) na přechodnou dobu. Na vytopení místnosti 20 m2 stačí asi 500W a to stará instalace utáhne. Na topení v domě asi 6+1 s původní instalací z r. 1965 stačí kolem 3,5kW. Ale než toto tak je skoro výhodnější tepelné čerpadlo.... Náklady na infratopení v tomto domě odhaduji asi na 120000 Kč. Cena topných těles se pohybují někde mezi 10 - 50 tisíci. Takže na přechodnou dobu to asi není to pravé. :-)
A poznámka na závěr - nevím jestli se to dá považovat za přímotopné vytápění s možností přímotopné sazby za elektřinu.

Jaroslav Hasala:
Infratopidla neohřívají vzduch, ale předměty (osoby). Na podobném principu fungují tzv. EKOSUNy (stropní),  více používané cca před 12 - 15 lety, v době boomu elektrického vytápění. Moc dobré zkušenosti s tímto ovšem nemám, samo o sobě nic moc. Dobrá byla kombinace stropní EKOSUN + podlahové topení.

Martin Šedivý:
Díky za postřehy, zůstaneme u klasického vytápění prostřednictví m radiátorů, tam se dá alespoň zaměnit kotel.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana