Jak má být proveden referenční zemnič?
Jan Alin:
Citace: Rozmahel Vladimír 20.11.2008, 14:07
Nevím jak si představujete v praxi takové měření.
Vycházím z tohoto:
ČSN EN 62305-3 strana 70 nahoře
Není-li za určitých podmínek možné provést měření zemního odporu základového zemniče, zajistí instalace jednoho nebo více referenčních zemničů mimo stavbu vhodnou metodu sledování změn v okolí uzemňovací soustavy za delší časové období, ve kterém bude provedeno průběžné měření mezi zemničem a uzemňovací soustavou základového zemniče. Proto je dobré vyrovnání potenciálů hlavní výhodou základového zemniče a odpor vůči zemi je méně důležitý.
Zatím si v praxi takové měření nepředstavuji :). Ono se v praxi na průmyslových objektech bude asi chvíli těžko představovat víc věcí a tajně doufám v nezištnou pomoc pana Hájka až k tomu dojde ;D.
Jan Vykoupil:
To: Alin
Přesně tenhle odstavec jsem hledal a přehlédl, díky za nasměrování. Já si pořád říkal, že jsem toho četl někde víc a nemohl jsem to najít. Stane se.
Nicméně bych taky přivítal nějaký přesný výklad tohoto odstavce a provedení referenčního zemniče, aby se předešlo podobným sporům s revizáky.
Rozmahel Vladimír:
Citace: Jan Alin 20.11.2008, 15:08
...zajistí instalace jednoho nebo více referenčních zemničů mimo stavbu vhodnou metodu sledování změn v okolí uzemňovací soustavy za delší časové období, ve kterém bude provedeno průběžné měření mezi zemničem a uzemňovací soustavou základového zemniče. Proto je dobré vyrovnání potenciálů hlavní výhodou základového zemniče a odpor vůči zemi je méně důležitý.
Nevím jak je myšlen tento postup měření.
Líbí se mně věta, že na odporu uzemnění tolik nezáleží, vše vyřeší vyrovnání potenciálů...
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana