Proč nelze připojit starý 2-vodičový rozvod na nový 3-vodičový?
Otakar Dosbaba:
Asi takhle: ;)
1) Světle modrý vodič není to samé, jako světle modrý vodič, opatřený z/ž návlečkami.
2) Ano, s připojením starých nulovaných spotřebičů, které jsou zároveň spojeny s železnými konstrukcemi, připojenými současně i k PE, bude problém, jenže to jsou již ty "určité podmínky", kdy je a nebo není vhodné výše uvedené řešení provádět. Podobné případy však nemusí vždy rekonstrukci provázet. Konkrétní situaci je nutno posoudit dle aktuálního stavu.
3) Modrý PEN vodič se z/ž návlečkami v pětižilovém kabelu HDV je připojen v bodě rozdělení N a PE (tedy v tomto případě PEN a PE) k přívodnímu ochrannému/nulovému vodiči distribuční soustavy - to jinak ani nakonec v TN nelze, že.
Vím, že je to dosti krkolomné, nicméně trochu mi to navozuje pocit jakéhosi alibismu ze strany normotvůrců. Vystihnout případy, kdy lze postupovat v duchu vedení poruchového proudu drátem s jinou barvou izolace, by zřejmě bylo dosti problematické a nejisté, proto se raději setrvá u zajetého a osvědčeného dogmatu. Ale to mi fakt tak jen připadá, třeba je to jinak. Na druhou stranu, nějak jsem nikde nenašel výslovný zákaz označení vodiče PEN tak, že se světlemodrá žíla opatří z/ž návlečkou. Samozřejmě, bez té návlečky by to byla zásadní chyba a nepřípustné řešení, to naprosto souhlasím, avšak nikde a nikdy jsem tuto alternativu neuváděl.
(drinks)
Štefan Beláň:
Tak Vám pane Dosbabo přidám další citaci z normy ČSN 33 2000-5-51 ed. 2.
Přeznačení modrého vodiče dle Vašeho návrhu v ČR nelze použít. (!)
Musel byste do Dánska, Itálie nebo Polska. ;)
Důkaz je v příloze.
Fuk Tomáš:
Citace: Štefan Beláň 17.11.2008, 14:13
Tak vám pane Dosbabo přidám další citaci z normy ČSN 33 2000-5-51 ed. 2.
Přeznačení modrého vodiče dle Vašeho návrhu v ČR nelze použít. (!)
Musel byste do Dánska, Itálie nebo Polska. ;)
Důkaz je v příloze.
Ještě taky Rakousko, Německo (tam přesně míří ta výjimka b) a Irsko. Z našich sousedů jen Slovensko ne.
Štefan Beláň:
Citace: Fuk Tomáš 17.11.2008, 14:44
Ještě taky Rakousko, Německo (tam přesně míří ta výjimka b) a Irsko. Z našich sousedů jen Slovensko ne.
Tyto státy mají určitá omezení dle poznámek a proto jsem je neuváděl, s ohledem na další komplikace pro řešení pana Dosbaby. :)
Otakar Dosbaba:
Hm, "použít nelze"... Teď jde tedy nakonec o to, čemu (a komu) to prospěje. :)
Přiznávám, že tuto tabulku s tímto tvrzením vidím prvně, v mnoha jiných materiálech to takto přímo zakázáno nebylo. Myslím, že by se normotvůrci mohli v zamyslet v širších souvislostech a pro specifické případy udělit i zde výjimku stejně, jako je tomu v tom Dánsku, Itálii atd. Z mnoha jiných prostudovaných materiálů a dokonce i odpovědí téměř nejpovolanější ch jsem nabyl přesvědčení, že této možnosti využít lze, jen se o tom moc neví a ejhle. I když, nakonec, normy jsou vlastně nezávazné a tak že by to byla jedna z mála výjimek, kde by se dalo o tento argument opřít?
Škoda, nakonec skoro tedy bude záviset na povaze RT. Zatímco technicky uvažující jedinec, klasifikující tuto skutečnost jako dočasnou, méně obvyklou, avšak bezpečnou praxi, umožní poměrně efektivní průběh rekonstrukce instalace. A naopak, nahrčenec, který se bude opírat pouze o nabiflované odstavce a tabulky z ČSN takto označený PEN uvede jako neakceptovatel nou závadu, celkem zbytečně tuto případnou efektivní možnost zabední a nejen tuto rekonstrukci, ale i především řádně zkomplikuje a prodraží provoz některých zařízení. Dejme tomu, v RD se tolik neděje, jsou ale objekty, kde za to stojí bojovat a vyhádat si to. Štefan jistě ví, kam mířím, jelikož jsme si na toto téma před několika lety také zde sáhodlouze vyměňovali názory a tak bych se k tomu vracet nechtěl. :) Pro zájemce uvádím odkaz:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,1990.0.html
Asi nemá cenu to dál rozpitvávat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana