Musí být sběrna PEN uložena izolovaně v rozvaděči?

(1/3) > >>

zerotest:
Vždy jsem měl za to, že sběrna /PEN, PE i N/ musí být uchycena v rozvaděči izolovaně a potom z PE /PEN/ napojena na kostru rozvaděče.
Teď jsem objevil rozvaděč, kde PEN sběrna je přímo přišroubovaná na profily v rozvaděči.  jestli mi náhodou něco neuniklo a je toto uspořádání povoleno.
Pozn. výrobce rozvaděče - štítek /asi i zkouška a ověření/ v pořádku, výchozí a předchozí revize v tomto ohledu bez závad.

Štefan Beláň:
Je to špatně. Sběrnice a vodiče PEN a N musí být vždy uloženy izolovaně.  (norm)
Jedině vodič PE nemusí. 8)

PS: Mnoho chyb se právě provádí při používání řadových svorek PE, kdy je mnozí z neznalosti a nedbalosti používají jako svorky PEN.  (doh)

Traktorista:
Jak si pan Beláň vysvětluje čl. 7.4.3.1.8 ČSN EN 60439-1?!!

Rozmahel Vladimír:
Jako vodič PEN nesmí být použity konstrukční části rozvaděče, / rozumím tyto díly jako svorkovnice /,  to však nebrání tomu, aby s ním byly vodivě spojeny.

zerotest:
To: Štefan Beláň,
taky jsem dříve četl o izolovaném uložení a následném připojení na kostru, ale nemůžu najít v které normě to bylo /možná už neplatí/ a popis v ČSN EN 60439-1 by nasvědčoval, že to namontování přímo na plechy rozvaděče je možné.
Co se týká svorek RS, tak je možno je použít na PE i PEN za těchto podmínek: http://www.elektrobecov.cz/cs/vyrobky/elektro/rsa-pe/
bohužel výrobce neudává od jakého průřezu.
pozn. ČSN EN 60439-1 udává 10mm2 Cu nebo 16mm2Al.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana