Jak je to s hodnotami zatížení prodlužovacích šňůr?
Karel Bobošík:
Mám doma klasickou domovní prodlužovačku s šesti zásuvkami na 230V a je na ní zespodu uveden max. proud 10A a shora je vyraženo zatížení max. 3500W. Mohl byste mi někdo vysvětlit, co je limitující v případě zatížení. Pokud uvedený max. proud, pak mohu zatížit dle mého max. 2300W. Pokud, ale je limitující uváděný příkon pak, při zatížení 3500W protéká prou vyšší než 10A (jestli dobře počítám tak kolem 15A). Nějak mi to nehraje a údaje se vylučují?
-
-
Poznámka redakce: Je k pláči potkat člověka, který vás zastaví a položí vám otázku "Prodlužovačka - zatížení?". Takového tazatele je vhodnější odejít velkým obloukem aby vás třeba nepokousal!
Petr Doležal:
váš výpočet je v pořádku, prodlužka ne ! Já bych ji ani těch 10A nevěřil, když je od výrobce, který nemá ani v označení jasno. Teoreticky bych připustil zatížení jedné zásuvky 10A (např.subtilněj ší pérové kontakty) a celkově pak 16 A (na vidlici a šňůru). Ale to by muselo být srozumitelně na prodlužce deklarováno. váš dotaz dokumentuje, že to srozumitelné není.
Petr Moravec:
Prodlužováky 230V na 16A existují.
A váš prodlužovák je možno zatížit max 3500W
ale ne jedním spotřebičem.
Jednotlivé zásuvky jsou v tomto případě konstruovány jen na 10A a je jich tam jak uvádíte 6ks.
Proto ty dva z vašeho pohledu odporující si údaje :-).
Petr Doležal:
A protože laik neumí spočítat ampéry (aspoň moje tchýně ne) a na štítcích spotřebičů je uvedena watáž, viděl bych to napsané takto:
na jednu zásuvka max 2300 W, na všechny celkově pak max 3500 W
Jednoznačné, jasné, pochopitelné
Jan Kučera:
Ještě by stálo za to, zkontrolovat průřez šňůry. Podle mých zkušeností to bude tak 1 mm2.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana