Lze rozsvítit žárovku 12V ze sítě 230V bez toho aby se zničila?
Nuada:
Zajímalo by mě,
zda jde rozsvítit bez zničení žárovku 12 V/6W ze sítě 230V, 50Hz s tím,
že příkon nastaví v sérii zapojený kondenzátor?
Jakou by měl mít hodnotu?
Hynek Bureš:
Takhle jsem rozsvěcel žárovku 3,5V/0,2A přes odpor, ale ten po chvilce zčernal a zasmrděl. Počítat parametry vhodného kondenzátoru se mi nechce, už jsem zapomněl vzorečky, mimoto musí vydržet trvalé zatížení proudem 0,5A. Proudový ráz při zapnutí- prvním nabití kondíku by mohl žárovku zrušit, takže by to chtělo ještě neco do série.
praktik:
To je školní otázka nebo to má praktické použití?
Jaroslav Ferst:
Vyšel mi kondenzátor o kapacitě 7,2uF. Jako školní úloha by to šlo, v praxi záleží i na okamžiku, kdy to na síť připojíte, jestli v okamžiku průchodu napětí sítě nulou nebo v okamžiku, kdy dosahuje vrcholové hodnoty. A na maximálním napětí a maximálním proudu, na jaké je kondenzátor dimenzovaný, to už tu bylo také řečeno.
Kdepak, transformátor je transformátor. ..
Fuk Tomáš:
Citace: Nuada 05.11.2008, 15:35
Zajímalo by mě, zda jde rozsvítit bez zničení žárovku 12 V/6 W ze sítě 230 V, 50 Hz s tím, že příkon nastaví v sérii zapojený kondenzátor? Jakou by měl mít hodnotu? Moc děkuju
Když oprášíte školní vzorečky, tak si jistě snadno spočítáte, že 6,9 mikrofaradů. Zkuste přemýšlet, jak se k tomu dojde ;)
Ale s vysokou pravděpodobnos tí se v okamžiku připojení trefíte mimo průchod sinusovky 230V~ nulou, takže tu žárovku odpravíte proudovým nárazem. Chtělo by to spínat pomocí polovodičového relé se spínáním v nule napětí.
Taky pozor na to, že rozběhové kondenzátory na 230V~ mívají velké výrobní tolerance
viz http://www.gme.cz/_dokumentace/dokumenty/126/126-007/kgm.126-007.1.pdf
a již malým překročením proudu tu žárovku brzo odpravíte (enormně vzroste napětí na ní, a tedy i příkon).
Chtělo by to nejdřív žárovku přeměřit (skutečný proud při jmenovitém napětí), pak spočítat kondík a měřením vybrat nějaký nejblíže menší. Pokud tedy chcete splnit zadání - neodpravit žárovku.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana