Kolik lze napojit zásuvkových vývodů na jeden jistič?
Josef Kuhn:
ČSN 332130 uvádí na jeden zásuvkový obvod lze připojit 10
zásuvkových vývodů . Jsou-li na jeden jistič (pojistku)
napojeny 2 obvody znamená to 20 vývodů.Myslím že tento výklad
není správný ale setkávám se s ním.Jaký je váš názor?
Zdenek Hejčl:
Platí-li tato norma přečtěte si ji ještě jednou a pomalu. Na jeden zás. okruh lze připojt 10 jednofázových zásuvek /dvojzásuvka se považuje za jeden zásuvkový vývod / přičemž celkový inst. příkon nesmí přkročit 3680 VA při jištění 16 A. Rozdělit na dva okruhy jištění.
Jiří Fuksa:
To: pan Hejčl.
Myslím, že jste si špatně vyložil otázku.
To: Kuhn
V případě, že na jeden jistič zapojím 10 zásuvkových okruhů, bylo by to 10 x 10 tj celkem 100 zásuvek, přičemž bych z každé mohl odebírat jen 23 W při 10A jištění. Jaký by to mělo smysl?
Nadneseně jde říci:
1 obvod = 1 zdroj (síť) + 1 jistící prvek + 1 spotřebič (zásuvky)
Ve vašem případě:
1 obvod = 1 zdroj (síť) + 1 jistící prvek + 2 paralelně řazené spotřebiče (zásuvky)
Libor Vacula:
Příspěvek odstraněn uživatelem
Petr Moravec:
To: Kuhn
Takovýto výklad se mi zdá opravdu nevhodný.
Naštěstí jsem se ještě nesetkal s polemikou na toto téma a zásadně trvám na max.10 zásuvek na 1 jistič nehledě na počet fyzických obvodů.
jistič není zase taková položka, aby se snížila tak drastickým způsobem užitná hodnota. Zdá se mi to až nesmyslné.
To: Vacula
Již několikrát jsem se tady setkal, jak zde odbornící měří "impedanční smyčky". Mě to tak nějak tahá za oči.
Měl jsem vždy pocit že měřím "impedanci" konkrétní poruchové smyčky a impedance je hodnota kterou měřím.
Je to jako bych při měření proudů motoru, měření nazval "proudový motory", to by snad ani nikdo nepochopil co jsem to vlastně měřil.
Není to nic proti vám, tady to tak píší skoro všichni, to já jsem asi divnej :-).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana