Jaké máte poznatky s 21 LED halogenovými žárovkami na 230V?

<< < (2/3) > >>

Jarda Hlaváč:
Zajímalo by mě jak se to dá hodnotit dneska :) počítám že led technologie i LED pásky a další světla se dost posunula. Takže je otázka zda klasická žárovka už není out.

Jan Alin:
Citace: Jarda Hlaváč  26.10.2015, 18:04

Zajímalo by mě jak se to dá hodnotit dneska :) počítám že led technologie i LED pásky a další světla se dost posunula. Takže je otázka zda klasická žárovka už není out.

Pro mne je klasická žárovka stále nenahraditelná a LED a jiné osvětlení má stále dost problémů buď kvalitativních, nebo funkčních. Není to o tom, že by LED nešla vyrobit tak, aby fungovala perfektně, jen je pak problém s cenou a s tím, že toho neuspoří tolik, co člověk tak nějak čeká.

František F.:
Ono treba pri nahrádzaní čohokoľvek za LED sledovať o. i. (rozmery, pätica, stmievateľnosť ...) tieto parametre: svetelný tok, teplotu chromatičnosti, uhol vyžarovania a v neposlednom rade kto je výrobcom. Ja som nahradil všetko v domácnosti LED-kami OSRAM, PHILIPS a SAMSUNG v teplotách chromatičnosti 4000 až 6500K (tie klasické 2700 až 3000K som nechcel) a podľa konštrukcie svietidla som vyberal uhly vyžarovania - niečo svieti pod 15° a 30° uhlom - hlavne tie "bodovkové" (napr. tie moje majú "iba" 3ks výkonných LEDiek, nie nejakých 45ks) a do priestoru treba dať napr. 180°,  210° uhol - predsa nechceme aby LED vyžarovala smerom do svietidla (hlavne tie s umiestnením "do boku"),  alebo naopak iba pod svietidlo.
U značkových výrobkov sa dá potom očakávať aj slušný počet zopnutí, Ra index, UV filter a slušný priebeh svietivosti v priebehu životnosti. V súčasnej dobe sa dajú takéto žiarovky kúpiť od cca 4,50€ za cca 810 lumenovú E27 stmievateľnú OSRAM-ku s denným svetlom, čo nie je až také hrozné.

Ako bludičky to svieti preto, lebo neboli dodržané ani aspoň tie základné požiadavka a teda svietivosť a uhol vyžarovania (+ nepredvídateľn á kvalita samotných LED prvkov u no-name "značiek")...

František F.:
...nedá sa editovať?

Ešte som chcel totiž dodať, že po nahradení halogéniek v rampe LED-kami OSRAM 6W 4000K a 6500K (kus cca 9,50€) sa nám množstvo svetla subjektívne (a aj po meraní LUXmetrom - objektívne) naopak zvýšilo - takže o nejakých bludičkách nemôže byť ani reči, ale priznám sa, že som kedysi tiež "začínal" s čínskou "kvalitou",  ktorá mala desiatky LEDiek a svietilo to katastrofálne, rýchlo to poodchádzalo (niekde štvrtina, inde polovica, niekde všetko, niektoré začali blikať) a niektoré jemne "tleli" aj po vypnutí. Tieto OSRAM-ky sú nahodené už cca 2 roky, svietieva sa s nimi denne a zatiaľ je všetko k 100% spokojnosti.

Jan Alin:
A nepřipadá vám to světlo oproti klasickým žárovkám takové "ostré",  nepohodlné? Mám také v některých místech použito LED osvětlení, ale skončilo s nasměrováním na bílý strop a svítí nepřímo, jinak je to dost nepříjemné, alespoň pro mé oči.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana