Jaké máte poznatky s 21 LED halogenovými žárovkami na 230V?
TOMÁŠ KLIMECKÝ:
Montoval jsem do světelné rampy v rámci úspory místo 4 ks 50w/GU 10,
nové 21 led /GU10,230V.
Po zapnutí jsem zjistil, že jsou to hrozné bludičky a nedá se v místnosti ani číst bez toho abychsi zkazil oči.
Máte zkušenosti s těmito světelnými zdroji?
... má sice v nabídce 38 led i 45 ale ta cena?
František Šohajda:
... je moc předražený!!!seženete levněji....
Radek Červený:
LED technologie ve světelné technice je nová technologie světelných zdrojů, která nám umožňuje vytvářet různé dekorativní doplňkové osvětlení, ale stále se jedná především o dekorativní osvětlení.
Z toho je třeba vycházet, i když jsme reazilovaly např. vstupní halu s LED osvětlením a v noci toto osvětlení poskytuje velmi solidní intenzitu osvětlení pro běžný a bezpečný pohyb na schodišti. Ale opět platí to, že stále ta intenzita není taková, aby se při ní dalo např. číst, a pořizovací cena tohoto osvětlení také nebyla zrovna zanedbatelná.
Vývoj LEDek kráčí stále kupředu a dá se říci, že každých pár měsíců se dostává na trh novinka, která má opět vyšší světelný výkon než ta předchozí. Problém u výkonových LEDek je jejich zahřívání a zajištění spolehlivého odvodu tepla, které má vliv na jejich životnost. To v praxi znamená, že ne vždy je možno vzhledem k výše řečenému použít výkonové LEDky ke konkrétní aplikaci.
U Vámi zmiňovaných žárovek je další problém, a to je jejich životnost. Zatím mám s LED žárovkama GU 10 na 230 V pouze špatné zkušenosti. Těžko říct, co je důvodem, osobně si myslím, že jim nedělají dobře napěťové špičky v síti. Tento problém jsem zaznamenal u více výrobců.
Osobně mám velmi dobré zkušenosti s různýmy LED moduly na 10, 12 a 24 voltů, ale vždy je třeba je napájet stabilizovaným DC zdrojem, to je základ pro jejich dlouhodobý a bezporuchový provoz. V tomto případě jsem zatím neshledal rozdíl mezi značkovým výrobkem a Taiwanem.
Každopádně LEDky nám umožňují vytvářet různá kouzla a efekty donedávna mnohdy nemyslitelné, stačí jen zapojit fantazii, trochu umu a pár nápadů, ale pořád to není o tom, že nahradí klasické konvenční zdroje, alespoň v brzké budoucnosti.
PAJMAJ:
Též zkušenosti stejné, sice to málo "žere", ale nesvítí. Mám v lustru 6ks, 3x LED, 3x normální, poloviční úspora, ale je vidět od lustru.
8)
....
dumil:
Aj keď súhlasím s názorom, že LED technológia má značne veľkú perspektívu v najbližších rokoch a možno nás ešte veľmi prekvapí svojimi možnosťami, nie som si celkom istý, že problém v dosahovania nízkych svetelných výkonov spočíva skôr prehrievaní telesa, ale nevylučujem to.
Súvislosť problému svietidiel napájaných nn (230V) z dôvodom prepätia sa mi nezdá, nakoľko u LED diód sa vyššie napätie (pri čisto ohmickom predradenom odpore) premieta do vyššieho prúdu (ako u bežných diód), čo sa zas premieta do zvýšenia priemerného príkonu na dióde (tepelného i svetelného).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana