Jsou po úderu blesku do hromosvodu znatelné stopy průchodu bleskového proudu?

<< < (6/8) > >>

Jaroslav Hasala:
Pokud bych se měl vrátit k původní otázce - už jsem prováděl nějaké revize hromosvodů na objektech, kde došlo k zásahu bleskem.
Na svodech nebylo patrné žádné zvláštní poškození, někdy bylo patrné ožehnutí, někdy ovšem ani to ne ...
Celkem časté bylo uvolnění podpěr na svodech, někdy byly vyloženě vytržené ze zdi, hlavně tedy na vyšších budovách. Nejčastěji bylo poškození na svislé části vedení, zejména potom v horní části.
V jednom případě došlo k dost zásadnímu poškození fasády na RD (polystyren + skrytý svod, mizerně provedený).

Jose Luis:
,
omlouvám se za oživení "mrtvého" tématu, ale podobnou novější diskuzi jsem zde nenašel.
Chci opět oživit problematiku vzniklých škod na základových pásech po úderu blesku do objektu. Nezpůsobí úder blesku do objetu škody na betonovém základovém pásu ve kterém je uložený zemnící pásek?
Nepomohlo by pro lepší svedení bleskového proudu do země zatlučením zemnících tyčí délky např. 1,5m po jedné v každém rohu vykopaného základového pásu a na tuto zemnící tyč by byl připojený zemnící pásek který by byl uložený v betonu?
Mělo by toto řešení nějaký smysl nebo naopak by mohlo být spíše nežádoucí?
 (poklona)  za odpověď

Pavel Horský:
Jak byste ošetřil tyč na přechodu beton/země?
Poku byste použil tyče nerez, bylo by vše v pořádku a vy byste tyčemi zcela jistě zlepšil odpor zemniče.
Na druhou stranu, byste vše zbytečně předražil, neboť ve většině případů je hodnota odporu základového zemniče vyhovující s velikou rezervou.
A mechanický ráz?
Ještě jsem neslyšel případ, že by se někomu při úderu blesku do objektu poškodily základy do té míry, že by to majitel zjistil na prasklém zdivu. Projevit by se to někde určitě muselo.

Milan Hudec:
No já bych začal úvahou jakou vodivost má" hlína" kolem základového betonu.
Něco jiného bude písčité dno moře kolem Hodonína a něco jiného černozem na Hané.

Jan Franěk:
OK. Když jsem v oblasti teoretických úvah, zkusím taky jednu.

Mokrý beton a špatně uložený zemnící pásek (naplocho) který má pod sebou dutiny. Prudké ohřátí průchodem proudu by mohlo uvolnit dost energie na to, aby se nějaká prasklina mohla (teoreticky) objevit. Ale rozhodně bych se nebál nějakého významnějšího poškození základů.
NA druhou stranu zde na tom budou lépe odfláknuté, tedy špatně uložené zemniče na dně výkopu pod základy. Zde rozhodně nemůže nic základy poškodit. Bohužel to  bude takto fungovat jen velmi krátce a pak se začnou objevovat škody naopak v nadzemní části.  ;)  A  to bez ohledu na složení půdy. To by mělo vliv maximálně na dobu ureznutí zemniče, tedy na čas "přesunu škod" ze zemniče na samotný dům.  Tedy čistě teoreticky.  :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana