{{html imgtag}}

${perex}

${title}

${perex}

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  VEŘEJNÁ ZÓNA
| |-+  Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik
| | |-+  Jak měřit impedanci v síti IT?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 3 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak měřit impedanci v síti IT?  (Přečteno 1435 krát)
Radim Cienciala
*
Offline Offline



« kdy: 10.11.2017, 08:55 »

Můžete mi poradit jak změřit impedanci v IT sítích.
Nemam s tím zkušenosti a vím že se mě to nevyhne.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #1 kdy: 10.11.2017, 22:10 »

Impedance "sítě" mezi L a N se změřit dá, s tím snad není problém.
Pokud ale budete chtít měřit impedanci "poruchové smyčky pro případ druhé poruchy", musela by se nasimulovat "první porucha"
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize.


WWW
« Odpověď #2 kdy: 11.11.2017, 13:11 »

I ta vnitřní impedance se měří dost blbě, sítě IT u nn mají nestandardní napětí. Já znám jenom 500VAC. 690VAC a 220VDC. Čím to chcete měřit? Jako úbytek napětí na kalibrovaném odporu?

Kdybych přišel za provozákama s tím, že chci udělat první poruchu, abych mohl změřit impedanci, asi by mi brzo přestal fungovat čip pro vstup do rozvoden.

U sítí IT nn ověřuju pouze izolační stav a tam, kde je to vhodné přechodové odpory na vodiči TE pokud existuje. Ostatní mi napoví hlídač izolačního stavu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B
Jan Bocek
*
Offline Offline




« Odpověď #3 kdy: 11.11.2017, 14:07 »

U sítí IT nn ověřuju pouze izolační stav a tam, kde je to vhodné přechodové odpory na vodiči TE pokud existuje. Ostatní mi napoví hlídač izolačního stavu.

Zásadní otázka k měření impedance v sítí IT.
K čemu bude takové měření dobré?

Při revizní činnosti jsem ještě takovou potřebu neměl.
Jediné co mne napadá je otázka zkratové studie koordinace ochran pro analýzu obloukových výbojů. Ale to zase nemá nic společného s měřením impedance, kterou tazatel jasně nespecifikoval . U sítě IT můžeme mluvit jen o impedanci mezifázové, která bude podmíněnou veličinou zkratového proudu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Radim Strycharski
*
Offline Offline




« Odpověď #4 kdy: 11.11.2017, 14:38 »

K čemu bude takové měření dobré?
Měly by se tím ověřit podmínky odpojení při druhé poruše.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #5 kdy: 11.11.2017, 15:46 »

... sítě IT u nn mají nestandardní napětí. Já znám jenom 500VAC. 690VAC a 220VDC. Čím to chcete měřit? ...
Na "dráze" není velkou vyjímkou, že se používá síť IT 230/400V.
Jedním z důvodů je, že nesmíme zavést potenciál PE (PEN) do kolejových obvodů, nesmíme přes PE (PEN) vytvořit cestu pro zpětné trakční proudy,...
Jednak při změně zařízení nebo jeho přidávání je třeba ověřit impedanci "mezi krajním a středním vodičem", aby bylo jasné, jestli mohu zvýšit jištění (jestli tam ten jistič ještě bude jako ochrana proti zkratu nebo jen jako "vypínač"), a pokud jde o "druhou poruchu", tam se snažíme pomocí HISu indikovat první a jsou nějaké závazné postupy pro řešení. Ono je u některých zařízení splnění podmínek pro "druhou poruchu" poněkud nereálné. Např. když vede 230V ze stanice více než 1km k předvěsti, jaký by tam musel být průřez vodiče?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize.


WWW
« Odpověď #6 kdy: 11.11.2017, 16:51 »

Já vždycky myslel, že 400/230 na dráze je TT se vzdálenou zemí.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #7 kdy: 11.11.2017, 17:51 »

Když už jsme to nakousli:
- kde jsou kolejové obvody nebo dokonce trakce, nemůžeme použít síť TN pro napájení zařízení nn, ktdré mají neživé části spojené s čímkoliv, co je spojeno s "kolejemi" nebo na by se s nějakou pravděpodobnos tí mohl dostat potenciál "kolejí".
Síť TT se používá především u informačních panelů, kamer,...
IT síť je možné najít vyjímečně u těchto zařízení také, trochu zvláštní je napájení radiových zařízení, kde se používá napájení přes oddělovací transformátor, ale plnohodnotná síť IT to není.

U zabezpečovacíh o zařízení se používá síť IT prakticky ve všech případech, nesetkal jsem se s vyjímkou. "Izolované od země" jsou nejen rozvody AC 230/400V, ale i rozvody DC12V, 24V... Všude jsou HISy a aby to jen nesvítilo v u zařízení, musí to být vyvedeno na obsluhovací pracoviště jako "nejnižší stupeň poruchy"
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jan Bocek
*
Offline Offline




« Odpověď #8 kdy: 11.11.2017, 18:36 »

I ta vnitřní impedance se měří dost blbě, sítě IT u nn mají nestandardní napětí. Já znám jenom 500VAC. 690VAC a 220VDC. Čím to chcete měřit? Jako úbytek napětí na kalibrovaném odporu?

Kdybych přišel za provozákama s tím, že chci udělat první poruchu, abych mohl změřit impedanci, asi by mi brzo přestal fungovat čip pro vstup do rozvoden.

U sítí IT nn ověřuju pouze izolační stav a tam, kde je to vhodné přechodové odpory na vodiči TE pokud existuje. Ostatní mi napoví hlídač izolačního stavu.

Měly by se tím ověřit podmínky odpojení při druhé poruše.

V praxi jsem hodně pracoval se sítí IT 500 V AC , 500 V DC, 24 V DC.
Od nepámětí se hlídal stav první poruchy ( zemní spojení) na panelech obsluhy.
Pak teprve přišly na řadu ( cca 1970) hlídače isolačního stavu HIS

Za předpokladu, že první zemní spojení je svým odporem blízké nule, tak při druhé poruše je to zkrat. Otázka odpojení pak závisí na obecně známých podmínkách.

U klasické sítě IT 3x500V AC, bude při normálním provozu a kabelovém rozvodu napětí každé fáze proti zemi stejné, asi 200-250 V. Při první poruše nastane stav proti zemi 0/500/500 V. Zařízení funguje dále, jen je isolace a také obsluha ( údržba) vystavená vyššímu napětí proti zemi. Stav je to poruchový a do určité doby tolerovaný. To je obrovská výhoda sítě IT.
Pokud nastane v této poruchové době druhá porucha, tak je to zkrat se všemi důsledky a působení ochran.

Proto si myslím, že pokud zanedbám přechodové odpory propojení se zemí při první i druhé poruše, tak je to mezifázový zkrat a měříme odpor smyčky vedení a zdroje. V podstatě mne zajímá jen zkratový proud, který na takové smyčce vznikne. Ten je daný výkonem zdroje a ohmickým odporem ( přesně impedanci) všech prvků do místa zkratu.

A tak se zase ptám, o jaké impedanci to tady diskutujeme?
K čemu mi bude při revizích takové měření napovídat?
Kde v jaké normě to mám nařízeno?

Pokud dojde k druhé poruše a jisticí prvky jsou správně nastaveny,
dojde k vypnutí zařízení. K tomu mi stačí znát zkratové proudy a výpočty.

Beru to jako akademickou diskusi.

Jirko, vy na drahách fakt měříte impedanci fáze proti zemi s modelováním první poruchy?
Přesto, že všude máte HISy?
JŠS se vyjádřil jasně.....
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
Lukáš Rotrekl
*
Offline Offline




« Odpověď #9 kdy: 11.11.2017, 19:55 »

UPSkované sítě a ZIS zase myslím nejsou tak neobvyklé.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Vysvětlit jde všechno, bohužel ne všem.....

Není mě jasné, jak to že, spousta lidí, kteří umí psát, neumí číst.
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #10 kdy: 11.11.2017, 20:19 »

...
Jirko, vy na drahách fakt měříte impedanci fáze proti zemi s modelováním první poruchy?
...
Pokud jsou HISy, tak běžně ne.
Ale setkal jsem se s tím, bylo to spojeno s nějakými provozními opatřeními, a šlo o to, že neživé části zařízení byly připojeny na různé zemniče. A měřením se bohužel prokázalo co naznačil výpočet, že to "nemusí vyhovět" pro druhou poruchu
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
František Bernard
*
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 12.11.2017, 13:57 »

Měření v sítích IT je dobře popsáno v časopisu ELEKTRO z roku 2015, číslo 3, strana 64. Najdete na serveru "(neznámá značka)".
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Bocek
*
Offline Offline




« Odpověď #12 kdy: 12.11.2017, 14:41 »

Měření v sítích IT je dobře popsáno v časopisu ELEKTRO z roku 2015, číslo 3, strana 64. Najdete na serveru "(neznámá značka)".

Opravdu dobrý článek, stejně jako všechny ostatní od ing. Leoše Koupého.

Jak měřit impedanci v síti IT?
Přeměníme síť IT na síť TN a měříme.

PS
Přiznávám, že může nastat situace, kdy je toto měření nutné.
Obvykle se ale zaměřujeme na způsob pospojování... .
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

specializace: průmyslová instalace, kontrola strojů
                   revize elektrického zařízení E1B
telefon:        777 273 732
email:           jan.bocek@safeb.cz
František Šohajda
*
Offline Offline


RT E2-A


« Odpověď #13 kdy: 12.11.2017, 15:15 »

Měly by se tím ověřit podmínky odpojení při druhé poruše.

Ano, takto.
Impedaci v síťi IT by měla být i v RZ. Při zkouškách na TIČRu to přímo chtějí mít v RZ.
Hlídač je standart. V síťi IT 230V 1F 50Hz.
Jinak dobré pospojení s naddimenzovaný m Cu vodičem je také standart.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

RT -EZ   - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...
Radim Cienciala
*
Offline Offline



« Odpověď #14 kdy: 13.11.2017, 06:18 »

V praxi jsem hodně pracoval se sítí IT 500 V AC , 500 V DC, 24 V DC.
Od nepámětí se hlídal stav první poruchy ( zemní spojení) na panelech obsluhy.
Pak teprve přišly na řadu ( cca 1970) hlídače isolačního stavu HIS

Za předpokladu, že první zemní spojení je svým odporem blízké nule, tak při druhé poruše je to zkrat. Otázka odpojení pak závisí na obecně známých podmínkách.

U klasické sítě IT 3x500V AC, bude při normálním provozu a kabelovém rozvodu napětí každé fáze proti zemi stejné, asi 200-250 V. Při první poruše nastane stav proti zemi 0/500/500 V. Zařízení funguje dále, jen je isolace a také obsluha ( údržba) vystavená vyššímu napětí proti zemi. Stav je to poruchový a do určité doby tolerovaný. To je obrovská výhoda sítě IT.
Pokud nastane v této poruchové době druhá porucha, tak je to zkrat se všemi důsledky a působení ochran.

Proto si myslím, že pokud zanedbám přechodové odpory propojení se zemí při první i druhé poruše, tak je to mezifázový zkrat a měříme odpor smyčky vedení a zdroje. V podstatě mne zajímá jen zkratový proud, který na takové smyčce vznikne. Ten je daný výkonem zdroje a ohmickým odporem ( přesně impedanci) všech prvků do místa zkratu.

A tak se zase ptám, o jaké impedanci to tady diskutujeme?
K čemu mi bude při revizích takové měření napovídat?
Kde v jaké normě to mám nařízeno?

Pokud dojde k druhé poruše a jisticí prvky jsou správně nastaveny,
dojde k vypnutí zařízení. K tomu mi stačí znát zkratové proudy a výpočty.

Beru to jako akademickou diskusi.

Jirko, vy na drahách fakt měříte impedanci fáze proti zemi s modelováním první poruchy?
Přesto, že všude máte HISy?
JŠS se vyjádřil jasně.....
Měl jsem namysli ověření podmínek odpojení při druhé poruše. Písemně v revizní zprávě.
Může se stát že budu simulovat první poruchu (z důvodů měření) a někde na síti bude problém, pak mi HIS zareaguje ne? A mně provoz přinejmenším zastřelí.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize.


WWW
« Odpověď #15 kdy: 13.11.2017, 07:05 »

Měl jsem namysli ověření podmínek odpojení při druhé poruše. Písemně v revizní zprávě.
Může se stát že budu simulovat první poruchu (z důvodů měření) a někde na síti bude problém, pak mi HIS zareaguje ne? A mně provoz přinejmenším zastřelí.


HIS bude reagovat už při té první poruše (od toho tam je). Měl by ovšem pouze signalizovat. Takže o problému budete dopředu vědět.

Na druhou (i nechtěnou) poruchu musí reagovat předřazené jištění. Ano, nebudou vás mít rádi.

Legrace nastane, pokud se vám ukáže "symetrická" porucha. Co potom s tím?


* porucha.jpg (106.72 KB, 1024x437 - prohlédnuto 52 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B
Radim Cienciala
*
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 13.11.2017, 07:54 »

první poruchu vyvolám propojením fázového vodiče se zemí?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize.


WWW
« Odpověď #17 kdy: 13.11.2017, 08:26 »

Ano, to je první porucha.

Já osobně to ale nedělám. Vykopnout půlku elektrárny by mě asi stálo pojistnou událost.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B
Stran: [1] 2 3 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 Vyhodnotil som nameranú hodnotu impedancie poruchovej slučky správne ?
 Ako upravujete nameranú impedanciu?
 Je ochrana proti úrazu el. proudu při 2 ohmech IS v pořádku?
 Co je to impedanční smyčka?
 Jakým způsobem změřit izolaci a impedanci v bytové rozvodnici?
 Jak ověřit naměřenou impedanční smyčku dle ČSN 34 1010?
 Da sa odhaliť zle dotiahnutý spoj meraním impedancie vypínacej slučky?
  Jak kompenzovat tento zvýšený odpor vedení?
 Jak mám správně vyhodnotit naměř. hodnoty impedanční smyčky ve staré instalaci?
 Jaké zvolit opatření při nevyhovující impedanci poruchové smyčky?
 Je naměřená impedance 1,48 ohm pro kabel CYKY5x4 / 150m vyhovující?
 Jak vypočítat impedanci smyčky pro návrh kabelového vedení?
 Je možné naměřit impedanční smyčku o hodnotě 74,8 Ohm?
 Co je impedance smyčky?
 Mohu měřit impedanci ochranné smyčky pomocí Eurotest 61557 za chráničem?
 Číslicové měření impedance, kapacity a indukčnosti
 Musí být vždy dodržena impedance, když mám na vývodu chránič 30mA?
 Jak správně počítat zda je impedance vyhovující u jističe v čase vypnutí do 5s.?
 Ako zahrniem do výpočtu impedančnej slučky dlžku kábla?
 Jak změřím REVITESTERem 100 impedanci smyčky?
 Jaká může bý udávaná frekvenční závislost impedance koaxiálního kabelu?
 Ako mám chápať meranie netočivej zložky impedancie vedenia?
 Automatické odpojení v síti TN – impedance smyčky
 Čím měříte velmi malé impedance smyček?
 Má vliv UPSka na impedanci zásuvky 230V?
 Jak hodnotit měření v revizní zprávě, když má PE <500Mohm?
 Jak měříte impedanci smyčky světelného obvodu, při pravidelné revizi?
 Má význam udávat impedanci pro laiky?
 Jak měříte impedanci smyčky u motorového pohonu?
 Jakým způsobem musí být provedeno měření impedance zemní smyčky u zařízení napájeného ze sítě (spoje
 Jakou podmínku musí u sítí TN splňovat impedance smyčky za respektování bezpečnostního součinitele?
 Víte, oč jde při měření impedance smyčky?
 Co s obvodem, kde nevyhovuje změřená impedance?
 Jak zlepšit stav impedance?
 Jaký je v praxi rozdíl mezi impedancí sítě a smyčky?
 Jak řešíte silné rušení při měření impedance v průmyslových prostedích?
 Jak řešit 1,45ohmů v HDS?
 Jak si mám vysvětlit podivnou hodnotu impedance smyčky?
 Jaká max. impedance poruch. smyčky může být v obvodu 117V AC-jistič K2A?
 Jak ověřit impedanční smyčku u objektu bez elektroměru?

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Aktuální slova (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.099 sekund, 22 dotazů.