Diskuse Elektrika.cz

HYBRIDNÍ zóna => JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty => Téma založeno: Libor R. 09.01.2008, 09:53



Název: Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Přispěvatel: Libor R. 09.01.2008, 09:53
Dotaz ohledně realizace a provedení elektroinstala ce v kuchyni restaurace.

Konkrétně mám dotaz na
- STOP tlačítko dle ČSN 33 2000-4-46,  čl. 464.1  velkokuchyně jsou uvedeny mezi příklady instalací, ve kterých se užívá zařízení nouzového vypnutí považuje se kuchyň v restauraci s cca 15h provozem vaření a 4 kuchaři (víc se jich tam nikdy nevejde) za velkokuchyň která musí mít Centrální STOP která vypně všechny pracovní vodiče, předpokládám, že světla vypnout nemusí?
- krytí vypínačů, zásuvek, světel to se bude odvíjet předpokládám dle vnějších vlivů, ale co konkrétně za min. IP stupeň doporučujete.
- výška vypínačů a zásuvek zákazník požaduje výšku 1,6m což je v rozporu s ČSN max. výška 1,2m co vy na to?
- musí být v takovéto kuchyni zajištěno nouzové osvětlení?
- chránič co připojit v kuchyni na chránič? kromě světel vše, nebo se nemusí nic?
- nepřenosné spotřebiče (trouby, sporáky a pod.) se musí předpokládám pospojit min. CY6,  stoly a regály pokud vím se pospojovat nemusí.

Jedná o rekonstrukci kuchyně restaurace, která vyhořela.
Obnova se provádí opravdu velmi ve spěchu, aby ztráta zisku a obnova provozu byla co nejrychlejší.
Chci aby tento provoz už splňoval veškeré současné požadavky, na pracné a důkladné shánění informací, či zhotovení řádného projektu není čas.
Každý den odstávky restaurace stojí provozovatele velkou částku peněz.



Název: Re: Jak má být provedena elektroinstalace v kuchyni v restauraci?
Přispěvatel: Pavelka Květoslav 09.01.2008, 10:06
Co je to za restauraci kde to vyhořelo  ? O jedné vím ...
Jinak svítidla - IP54
Výška vypínačů a zásuvek 140 cm
Nouzové osvětlení - Ano
Central stop - Ne
Vypínače ,  zásuvky - IP44/např. od ABB
Pospojení - Ano ,  Cu6 ,  každý spotřebič zvlášť ,  né že se to vysmyčkuje.
Co se týče regálů ,  to si nejsem jistej ,  ale např.kabelové rošty/žlaby také pospojujeme.

Píšu dle jednoho projektu ,  pokud je něco špatně ,  tak za to může projektant  ;D


Název: Re: Jak má být provedena elektroinstalace v kuchyni v restauraci?
Přispěvatel: Hynek Bureš 09.01.2008, 10:15
Libor R.: Škoda, doufal jsem že budu první, zdá se že mě někdo z kolegů předběhl. Ale risknu to. Pošlete kontakt, podklady a hnedky se pustíme do práce na projektu. Cenovou nabídku a termín sdělíme obratem.

Aha, takže změna, vše beru zpět, kolega Pavelka už to za mě vyprojektoval, během pár minut a zcela zdarma, takže nemá smysl se tím dále zabývat.


Název: Re: Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Přispěvatel: Pavelka Květoslav 09.01.2008, 13:14
Jsem  myslel že účel tohoto diskuzního fóra je poradit osatním ,  kteří přesně nevědí jak na to ...


Název: Re: Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Přispěvatel: Radko Mrva 09.01.2008, 14:53
Já centrální vypínání pro kuchyně požaduji podle ČSN 33 2000-4-46 čl.464.1, aby v případě nebezpečí bylo možno vypnout veškerá elektrická zařízení, která by mohla nebezpečí způsobovat nebo zvyšovat, pokud už k nějaké nebezpečné situaci dojde (mísiče, hnětače, škrabky ap.).
Požadavek je také uveden v NV č. 378/2001 Sb.§ 3k),  a § 3m). Ovládač se doporučuje umístit u vchodu do místnosti (§ 3h NV č. 378/2001 Sb.,  předepisuje umístění ovládacích prvků mimo nebezpečné prostory)
Světla se nevypínají.


Název: Re: Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Přispěvatel: Pavelka Květoslav 09.01.2008, 18:04
Pokud není zakreslen ani projektu ? Ten Central stop ? Ani nijak zmíňen ?


Název: Re: Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Přispěvatel: Merick Kir 09.01.2008, 18:57
Dotaz ohledně realizace a provedení elektroinstala ce v kuchyni restaurace.

Konkrétně mám dotaz na
- STOP tlačítko dle ČSN 33 2000-4-46,  čl. 464.1  velkokuchyně jsou uvedeny mezi příklady instalací, ve kterých se užívá zařízení nouzového vypnutí považuje se kuchyň v restauraci s cca 15h provozem vaření a 4 kuchaři (víc se jich tam nikdy nevejde) za velkokuchyň která musí mít Centrální STOP která vypně všechny pracovní vodiče, předpokládám, že světla vypnout nemusí?
- krytí vypínačů, zásuvek, světel to se bude odvíjet předpokládám dle vnějších vlivů, ale co konkrétně za min. IP stupeň doporučujete.
- výška vypínačů a zásuvek zákazník požaduje výšku 1,6m což je v rozporu s ČSN max. výška 1,2m co vy na to?
- musí být v takovéto kuchyni zajištěno nouzové osvětlení?
- chránič co připojit v kuchyni na chránič? kromě světel vše, nebo se nemusí nic?
- nepřenosné spotřebiče (trouby, sporáky a pod.) se musí předpokládám pospojit min. CY6,  stoly a regály pokud vím se pospojovat nemusí.

Jedná o rekonstrukci kuchyně restaurace, která vyhořela.
Obnova se provádí opravdu velmi ve spěchu, aby ztráta zisku a obnova provozu byla co nejrychlejší.
Chci aby tento provoz už splňoval veškeré současné požadavky, na pracné a důkladné shánění informací, či zhotovení řádného projektu není čas.
Každý den odstávky restaurace stojí provozovatele velkou částku peněz.



Pánové to je těžké se zadavateli dotazů. Proč chtějí radit, když neumí číst? V horní části stránky je jasně napsáno, co topic, to jeden dotaz.

Pokud je ten "jeden" dotaz formulován takto, působí to dojmem, že tazatel chce po této diskuzi vypracovat celý projekt. Tak ať se pak nediví, že ho někdo posílá do třech teček ...

Tedy pokud bude tazatel slepý, jednoduše přebývající otázky smažu.


Název: Re: Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Přispěvatel: Libor R. 09.01.2008, 19:31
Dotaz zněl původně jinak "Jak má být provedena el. instalace v kuchyni restaurace?" ale byl někým změněn nebyl zaměřen jen na STOP a dělat na tento dotaz ohledně kuchyně na 6 vláken by bylo si myslím horší varianta, kdyby to tak nespěchalo tak si počkám na projekt, ale to prostě nejde chtěl jsem od kolegů zde poradit ohledně zvláštností a nutností k provedení el. instalace v kuchyni restaurace + jsou uvedené otázky ty které mě konkrétně zajímají.

Zakázka zadána včera, nastupuje se zítra, projekt nakreslí známí majiteli objektu dodatečně dle skutečnosti, revizi taky někdo vždy podepíše, chtěl jsem jen poradit aby to bylo v pořádku, problematiku kuchyní v restauračních zařízením prostě neznám a pokud toto fórum takové otázky zakazuje tak k čemu je? Aby se tu radilo laikům jak fušovat do našeho řemesla a kolegu ignorovat.

ADMIN to ALCR@seznam.cz:
PRO NÁS JSTE ANONYM NIKOLIV KOLEGA. ČTĚTE NAPOVĚDU A ŘIĎTE SE PRAVIDLY. PAK vám OSTATNÍ RÁDI PORADÍ.


Název: Re: Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Přispěvatel: Štefan Beláň 09.01.2008, 20:40
Zde je ČSN 33 2000-4-46 ed. 2 (komplet!  (doh) ).

http://eshop.cni.cz/iPopWeb/nahledy/33/65354/65354_nahled.htm

PS: Že tam chybí strana 12, toho si nevšímejte, to je čistý papír.  ;D
 


Název: Re: Musí mít kuchyň centrální STOP vypínající současně i světla?
Přispěvatel: Pavelka Květoslav 09.01.2008, 20:53
Co to znamená "velkokuchyně" ? Mohou být v kuchyni i kabelové rošty ? Žlab/drátěný ?