Diskuse Elektrika.cz

VEŘEJNÁ ZÓNA => Témata ještě nezařazená do příslušných rubrik => Téma založeno: Zdeněk Štěpánek 11.10.2017, 10:42



Název: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Zdeněk Štěpánek 11.10.2017, 10:42
Ségra staví dům a už teď je na chocholouška, ani po několika měsících nemá elektřinu. Betonový sloup nn je vedle silnice, mimo pozemek.
Na sloupu už je HDS, pod ní je nový certifikovaný elektroměrový rozvaděč a z boku na něm stavební/dílenský rozvaděč 1x3/16 a 2x1/16 s jističi i chráničem.
Jde o dočasné řešení, elektroměrová skříň přijde posléze obestavět cihlama do sloupku na hranici pozemku, ale ten ještě v tuto chvíli nelze postavit.
V průběhu času si vymysleli mnoho důvodů proč to nejde připojit, většinou zástupných, vše jsem předělal podle požadavků, ale ten poslední je bonus.
Já jsem elektrikář s maturou, než mi vypršel jsem měl i par. 8 z vyh. 50, ale dělám jen domovní instalace, rozvody v bytech apod.

Přípojky jsou pro mě něco nového.
Konzultoval jsem to s kamarádem od ČEZ Distribuce, přidělával mi ten rozvaděč na sloup. Bohužel i jeho rady byly na draka (typu kabel z HDS 4x6 bude při jištění 25A pro stavební rozvaděč stačit ... nestačil.
Do HDS to nepřipojuj, to si oni připojej sami...).
Revizi máme, pojistky do HDS dával zmiňovaný kamarád od čezu a prý vše v pořádku. Ovšem jiný technik ČEZu tam už odmítl osadit elektroměr s udanou závadou: "závada: rozvaděč na sloupu.
Jedná se o závadu s vyšší závažností,  nutno novou revizní zprávu".
Mezitím uplynulo nějakých 30 dní pro započetí odběru takže jí prý ČEZ Prodej zrušil dohodnutou smlouvu.

Bohužel nevím naprosto přesně, zda bylo žádáno o stavební nebo trvalou přípojku (papíry nemám), ale vzhledem k tomu, že sestra již zaplatila 12500 za rezervovaný příkon a měla objednanou sazbu D01d, tak počítám s trvalou přípojkou.
Tipuju, že tady je asi problém, že přespříliš rigidní technik odmítá připojit trvalou přípojku v rozvaděči který je zcela očividně dočasný.

Reálná situace je, že sestra elektřinu stále nemá a stavebníci maj prodlužovák od sousedů...


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Miroš Jan 11.10.2017, 17:18
Vidím tam několik věcí špatně.
1.   Existuje písemné vyjádření ČEZu, k umístění toho elektroměrovéh o rozvaděče na tom betonovém sloupu?
2.   Kabel mezi pojistkovou skříní a elektroměrovým rozvaděčem, je špatný. Minimální průřez vodiče PEN, je u vodiče Cu = 10mm2, a u vodiče Al = 16mm2!
3.   Upevnění toho kabelu, mezi pojistkovou skříní a elektroměrovým rozvaděčem, nesvědčí o profesionální práci, ale o diletanta!
4.   Výška toho elektroměrovéh o rozvaděče, nad úrovni stávajícího terénu, je jaká? De o to, aby při odečtu stavu počitadla elektroměru, si dotyčný nemusel vozit 5příčkový žebřík.
5.   Existuje souhlasné stanovisko ČEZu, s tou přípojkou?
Stačí?
 :D


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Zdeněk Friedrich 11.10.2017, 17:41
Vše jak psal kolega.
Kdy jste měl naposled tu osmičku? ::)
ČSN 33 2000-5-54, čl. 546.2.1, z ledna 1996 + další edice
PEN - Smin≥10mm2 Cu V 16mm2 Al! (norm)
Kdyby to od začátku nebylo špatně, tak asi problémy nebyly.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 11.10.2017, 18:53
Kamarád z distribuce je buď velkohubý suverén, nebo jiný matla, který doufá v konexe, nebo nezná připojovací podmínky.
Průřez volený aby se s ním dobře dělalo, ne aby byl správný (BTW AYKY 16 je levnější),
HDV je majetkem odběratele, tidíž jeho starost je jej připojit, HDV musí být provedeno dle PP atd atd.
Ono by to i šlo a nebyl by to první případ, kdy to šlo, ale musí to tak být řešeno od samého počátku, od formalit, pak je nějaká šance se domluvit i na dočasném umístění na sloup a ne že to tam někdo našudlá vyloženě na prasáka a pak bude vymýšlet nesmysly.
Pokud je ale v žádosti o zřízení uvedeno "umístění rozvaděče v oplocení", není co řešit a poprávu hodiny nemáte...
Mimo již řečených nedostatků přidávám volně přístupné kabely, které jsou nízko a nechráněné. Kopexka a příchytky jsou standard i u provizoru, když je přístupný laikům.
Jinak u provizoru podobného typu/situace, dělá se i to, že se ta bedna napáskuje k např betonovému sloupku, nebo trubce a pod. v místě, kde bude později trvale osazen.
Samozřejmostí je precizní provedení a konzultace s vedoucím připojování předem.
Jsou tam normální lidi, přístupní dohodě v rámci možností a připojovacích podmínek.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jan Bocek 11.10.2017, 21:53
Ségra staví dům a už teď je na chocholouška, ani po několika měsících nemá elektřinu.
.....
Já jsem elektrikář s maturou, než mi vypršel jsem měl i par. 8 z vyh. 50, ale dělám jen domovní instalace, rozvody v bytech apod.
.....
Přípojky jsou pro mě něco nového.
.....
Revizi máme, pojistky do HDS dával zmiňovaný kamarád od čezu a prý vše v pořádku.

....  nutno novou revizní zprávu".

Svého času dával distributor ČEZ za takovou revizní zprávu revizního technika na černou listinu. Prostě ČEZ již následně od takového RT revizní zprávu neuznával.

Řečeno jinak, je to krásná ukázka, kdy někdo naletí na bastlíře jako elektrikáře, místo toho, aby si nechal udělat přípojku od renomované firmy. Ta vše zařídí a ještě poskytne záruku.

Ta maturita i vaše praxe je vám k ničemu, pokud se důkladně neprostudujete Připojovácí podmínky pro připojení elektrické energie.

Samozřejmostí je precizní provedení a konzultace s vedoucím připojování předem.
Jsou tam normální lidi, přístupní dohodě v rámci možností a připojovacích podmínek.

K tomu jen dodám, že přesto že mám více než padesátiletou praxi v oboru a dovedu přípojku zrevidovat jako revizní technik, tak nikdy bych se nepouštěl do její realizace. A to z jednoduchého důvodu. Nebylo by to precizně provedeno, schází praxe. Naposledy jsem dělal přípojky když jsem měl 25 roků a dnes mám o těch 50 více. Ale dovedu zařídit realizaci přes firmy, které to umí. A to si to ještě pohlídám a vystavím výchozí revizi.

Takže na "chocholouška" nebude "segra", ale Zdeněk Štěpánek, bývalý elektrikář, který trochu zaspal dobu a pouští se do věcí, kterým již nerozumí. Nic ve zlém pane kolego v oboru elektro. A nevěřte kamaradům, kteří machrují a výsledek vidíte sám....již nejsou doby, kdy se přípojky i s přihláškou dělaly za dvě velké slivovice



Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 11.10.2017, 22:12
Malá technická připomínka:
Umožňuje výrobce elektroměrovéh o rozvaděče, montáž nějakého jiného rozvaděče, na svůj certifikovaný výrobek?
Vlastně certifikovaný za určitých podmínek a tam montáž čehokoliv jiného rozhodně nepatří!!
Dle mého, měl by být na samostatném držáku!




Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: František Šohajda 12.10.2017, 06:09
Malá technická připomínka:
Umožňuje výrobce elektroměrovéh o rozvaděče, montáž nějakého jiného rozvaděče, na svůj certifikovaný výrobek?
Vlastně certifikovaný za určitých podmínek a tam montáž čehokoliv jiného rozhodně nepatří!!
Dle mého, měl by být na samostatném držáku![/quote





Ono je to trochu i na přístupu zaměstnance rozvodných závodů...
Někdo je rozumný a nedělá problémy,někdo tam ještě není a už má 20 závad proč to nepřipojit...
Ten rozvaděč na "rozvaděči" bych řešil až kdyby by mě někdo "nasral"... (dance)
V některých lokalitách (Brno) jsou technici co nepřipojí stavenišťní rozvaděč ( o kterém se bavíme) bez hlavního vypínače nebo vyrážecího tlačítka vně bedny!! ;)


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Václav Třetí 12.10.2017, 07:35
Kdysi chodili technici RZ ve dvou a dost často hráli hru na hodného a zlého policajta. Jeden začal osazovat elměr a druhý mu říkal, proč to nemá dělat, co je špatně. Občas to byla dobrá škola pro majitele objektu nebo elektrikáře, co to dělal. Tehdá byl účel jasný - aby dostali něco na svačinku. V tomhle případě by se vyřádili.

K původnímu dotazu: Nevím, proč nelze udělat rovnou pilíř v místě budoucího oplocení, to jde skoro vždy, i na louce, kde ještě není ani náznak budoucí ulice. Provedení je velice neprofesionáln í, nedostatky už popsali kolegové, mně se nelíbí ani to, že k zásuvkám může kdokoliv a prodlužovací kabely se budou tahat přes veřejně přístupný prostor.



Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Zdeněk Štěpánek 12.10.2017, 09:33
S velkým díky si přečtu všechny komentáře, ale mezitím jsem dostal jakési vyjádření od čezu. Chápu z toho, že nejzásadnější problém je opravdu v tom, že je požádáno o přípojku k rodinnému domu dle projektu, ve kterém je cihlový sloupek. Nechápu dotazy "proč to nejde postavit hned". Prostě nejde, nikdo z vás jste na místě nebyl... Odmítaj připojit dočasný stavební rozvaděč na žádost o přípojku k rodinnému domu.

-----------------------------------

Po připojení Vašeho zařízení dle výše uvedené specifikace provede PDS nutné úpravy distribuční soustavy na své náklady v rozsahu:

Bude vybudována venkovní přípojka nn svodem z vrchního vedení nn z podpěrného bodu nn č. 227 a ukončení HDS.

Rozvaděč RE bude umístěn v pilíři na hranici p.p.č. 3432/4 na přístupném místě. Bude připojen z HDS na podpěrném bodě č. 227.

Při opětovné návštěvně našeho technika za účelem osazení odběrného místa elektroměrem dne 11. 9. 2017 byly zjištěny v odběrném místě závady- nedostatečná zkratová vzdálenost, rozvaděč přidělán na sloup nn vedení č. 277.

Dne 22. 9. 2017 bylo v odběrném místě zjištěno, že závada stále přetrvává – rozvaděč umístěn na sloupu. Protože se jedná o závadu s vyšší závažností, je nutné doložit revizní zprávu.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Zdeněk Štěpánek 12.10.2017, 09:46
Ještě jednou díky za odpovědi. Odnáším si z nich, že to "prostě nejde". Protože není vůle ze strany čezu se na čemkoliv dohodnout. Jejich technik tam jezdil vždy a ze zásady bez ohlášení, takže na pozemku nikdy nikdo nebyl. Telefon na něj ani po žádosti neposkytnou a žádost aby volal předem byla odmítnuta se slovy že tam pojede kdy se mu to bude hodit. Takže jediná šance je si tam postavit kempinkový stoleček a čekat na něj :-) :-) :-) A jako bonus od nich choděj závady postupně jedna po druhé. Takže jsem opravil něco a za 14 dní si vymysleli další závadu, potom další. Přičemž všechny tam byly naráz. Rozvaděč je na sloupu od začátku, proč si na tuto "závadu" vzpoměli až teď to je mi prostě záhadou...

Nerozumím tomu, proč mi kritizujete průřez kabelu. Řídil jsem se špatnou radou, takže jsem to pak musel předělat. Vždyť to píšu už v úvodním příspěvku. Sice osobně nechápu k čemu kabel desítku na jištění 25A, ale což, předpis je předpis.

Ten rozvaděč je na sloupu potřeba asi do podzimu a vzhledem k tomu, že už uplynula snad polovina doby do stavby plotu, tak snad sestře doporučím prodloužit dohodu se sousedem a elektroměr zapojit až na finálním místě.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jan Bocek 12.10.2017, 10:17

Po připojení Vašeho zařízení dle výše uvedené specifikace provede PDS nutné úpravy distribuční soustavy na své náklady v rozsahu:

Bude vybudována venkovní přípojka nn svodem z vrchního vedení nn z podpěrného bodu nn č. 227 a ukončení HDS.

Rozvaděč RE bude umístěn v pilíři na hranici p.p.č. 3432/4 na přístupném místě. Bude připojen z HDS na podpěrném bodě č. 227.

Při opětovné návštěvně našeho technika za účelem osazení odběrného místa elektroměrem dne 11. 9. 2017 byly zjištěny v odběrném místě závady- nedostatečná zkratová vzdálenost,snad odolnost rozvaděč přidělán na sloup nn vedení č. 277.

Dne 22. 9. 2017 bylo v odběrném místě zjištěno, že závada stále přetrvává – rozvaděč umístěn na sloupu. Protože se jedná o závadu s vyšší závažností, je nutné doložit revizní zprávu.

ČEZ od počátku dává najevo, že elektroměrové zařízení na sloupě nebude. A nebude ani provizorně. A přes to asi nepojede vlak.....proto chtěji tu revizní zprávu, kdo se pod to podepíše.

Ale zkusme jiný pohled.
Jako RT připravím srozumitelnou dokumentaci pro připojení
a osobně to projednám s technickým oddělením na ČEZu.
Po dohodě technického řešení to takto provedeme
a odevzdáme oficiální žádost o připojení včetně revizní zprávy.
Tento postup se mi vždy osvědčil a zvláště u nestandardních řešení.

Již to zde bylo uvedeno, že tam nesedí "roboti", ale lidé s elektrotechnic kým
vzděláním a praxi. A domluvil jsem se vždy o to nejen u ČEZu , ale i v Praze u PRE
a také u EONu

Ta "vůle" z ČEZu byla a dokonce ve velmi krátké době návštěvou technika na místě.
Chyba byla někde na samém počátku, to již tady zaznělo mnohokráte.
Máte revizi, ale revizní technik by měl znát a vědět, že ERM na sloup nelze umístit.
Je nutné tu chybu napravit. I když vaše řešení se sousedem je také možné.

Vaše otázka na počátku byla: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče na na sloupu?
Odpověd mohla být:  Není možné.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Václav Třetí 12.10.2017, 10:32
Ona ta elektrika je docela jednoduchá, v zásadě ji stačí dva (nebo tři, čtyři) dráty.  Ona ale také zabíjí, a na to se musí brát ohled nejvyšší. Problémy tedy dělají zákony a normy.

Na jištění 25A  stačí s odřenýma ušima i průřez 4 mm2, ale norma vyžaduje nejmenší průřez vodiče PEN 10mm2, odtud tedy ta desítka.

Vaše sestra udělala chybu, že žádala přípojku rovnou na dům, měla žádat stavební přípojku. Pak by možná technik povolil  umístění rozvaděče na nějakém provizorním sloupku v  budoucím umístění. Proto to neberte osobně, že vám dát elektriku nechtějí, technik není všemocný, má své nadřízené a je za povolené či zaplombované místo je osobně zodpovědný a snadno dohledatelný.

Řekněme si upřímně, asi zde nechceme mít instalace jako v bývalém SSSR nebo v Asii.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: František Šohajda 12.10.2017, 10:41
Citace
Vaše otázka na počátku byla: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče na na sloupu?
Odpověd mohla být:  Není možné.

Jak jsem psal dříve....
Když projedete vesnici, tak takových sloupů s elektroměrákem pro stavbu uvidíte minimálně
3 ! v každé vesnici. (EON)
Je to možné (i tak to se dělá) , ale musí ditribuce to povolit! Nebo domluva s vedopucím technikem okrsku!Obecně,jde TO!
Je to na domluvě dvou stran!
Pokud  distirbuce řekne NE a nechce,nejde přes to vlak!
Jak píše kolega, asi jste dali jinou přihlášku , ne na stavbu! Stavba je otázka 2 let a
sloup bude zase bez rozvaděče! Je to dočasné!

K tématu:
Jak to máte napsáno v doporučení, nelze to udělat jinak!!


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Miroš Jan 12.10.2017, 10:45
Tak to bych chtěl vidět tu revizi (zle)


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Václav Třetí 12.10.2017, 11:37
Nevím jak u EONu, do jejich oblastí se nedostávám pracovně ani soukromě, ale v rajonech ČEZu se to nevidí, ovšem neznám  a nemohu vědět vše, třeba někdo z kolegů přidá své poznatky.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jaroslav Jonáš 12.10.2017, 20:21
Umístění RE na sloup je atypický případ a mělo být předem projednáno na ČEZ Distribuce, jak je uvedeno v připojovacích podmínkách. Ovšem kabel CYKY-J 4x6 v tomto případě není nic proti ničemu, předělání za CYKY-J 4x10 byla zbytečná práce.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 12.10.2017, 20:36
To:Jaroslav Jonáš
Ovšem kabel CYKY-J 4x6 v tomto případě není nic proti ničemu, předělání za CYKY-J 4x10 byla zbytečná práce.
Nesouhlas, jak píše Václav Třetí: ale norma vyžaduje nejmenší průřez vodiče PEN 10mm2
Ano, kdyby dal 5x6mm není o čem psát...


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 12.10.2017, 20:44
Zřejmě narážka na vyjímku 6mm2, ovšem zde se nejedná o odbočku a tudíž mimo mísu.
Ale když tak shrnu celou anabázi, o kolik by bylo dražší koupit použitý (ale revidovatelný) stavební elektroměrák za 3-5kKč a po dokončení stavby s minimálním prodělkem střelit dál. Někdy si lidi dokážou přes "známosti" strašně zkomplikovat život a přitom stačí kontaktovat odborníka, či se ptát přímo těch, po kterých něco chce...


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jaroslav Jonáš 13.10.2017, 07:37
Výjimky se neudělují. O co se tedy podle vás jedná, když ne o odbočku?


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 13.10.2017, 08:42
O HDV. Mám blíže definovat výraz odbočka z HDV?


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jaroslav Jonáš 13.10.2017, 09:44
Kdy se jedná o HDV a kdy se udělá odbočka k elektroměrům přímo z přípojkové skříně, je uvedeno v normě a platí to dobrých 35 let. Na tuto normu se rovněž odvolává ČEZ Distribuce v Připojovacích podmínkách a v podstatě znění tohoto článku normy v nich uvádí a k tomu doplňuje minimální průřez.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 13.10.2017, 11:46
V tomto případě se ale nejedná o budovu se třemi odběrnými místy, ale o běžnou přípojku se svodem po sloupu, HDS na sloupu a HDV je tedy pro jedno měření a platí požadavek Al16, Cu10.
Navíc od napojování 2-3 OM z jední sady se už dávno ustupuje a využívají se více sadové skříně.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jaroslav Jonáš 13.10.2017, 14:19
Ano, zde se nejedná o budovu se třemi odběrnými místy, ale NEJVÝŠE SE TŘEMI ODBĚRNÝMI MÍSTY, tedy i s jedním odběrným místem, a to je rozdíl. Přípojka je vždy jedna a nemá s tím co dělat. Takže v takovéto budově, což jsou i rodinné domky, není nutné HDV a odbočky k elektroměrům lze provést přímo z přípojkové skříně, podle ČEZu min. průřezem odbočky 4x6 Cu.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 13.10.2017, 15:19
Jenže jiné kategorie.
Když ona ta šestka je dobrá tak pro byt stupeň A, nebo řadový garáže a zahrádkářský kolonie. Tam je běžné i ono odbočení z HDS pod ER.
Ale běžný RD, pokud se nejedná o nízkoenergetic ký, spadá do B.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Miroš Jan 13.10.2017, 18:04
Ano, zde se nejedná o budovu se třemi odběrnými místy, ale NEJVÝŠE SE TŘEMI ODBĚRNÝMI MÍSTY, tedy i s jedním odběrným místem, a to je rozdíl. Přípojka je vždy jedna a nemá s tím co dělat. Takže v takovéto budově, což jsou i rodinné domky, není nutné HDV a odbočky k elektroměrům lze provést přímo z přípojkové skříně, podle ČEZu min. průřezem odbočky 4x6 Cu.

Jaroslave, doporučuji si přečíst připojovací podmínky ČEZu.
Konkrétně čl. 5.2  ;)


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Václav Třetí 13.10.2017, 18:40
Základ je, že to chce nejprve myslet, pak teprve činit.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jaroslav Jonáš 15.10.2017, 23:06
Jane Miroši, asi nedáváš pozor. O čem si myslíš, že se tady vede řeč? Čl.5.2. PP ČEZ Distribuce v předposledním odstavci uvádí, kdy není nutné zřizovat HDV a tedy odbočky lze provést přímo z HDS, min. 4x6 Cu.
Protože rodinné domky mají jedno odběrné místo, nejedná se u nich o HDV, ale o odbočku podle čl.5.3 PP. druhá část věty. Z HDS s jednou sadou pojistek může vést jedna odbočka pro jeden domek, z HDS se dvěmi sadami pojistek mohou vést dvě odbočky, každá pro jeden domek. Je to běžně k vidění. Odbočka mezi dvěma spojenými pilíři, tedy mezi HDS a RE, je natolik krátká, že i při hl.jističi 3x25A stačí CYKY 4x6;


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jaroslav Jonáš 15.10.2017, 23:07
Jane Miroši, asi nedáváš pozor. O čem si myslíš, že se tady vede řeč? Čl.5.2. PP ČEZ Distribuce v předposledním odstavci uvádí, kdy není nutné zřizovat HDV a tedy odbočky lze provést přímo z HDS, min. 4x6 Cu.
Protože rodinné domky mají jedno odběrné místo, nejedná se u nich o HDV, ale o odbočku podle čl.5.3 PP. druhá část věty. Z HDS s jednou sadou pojistek může vést jedna odbočka pro jeden domek, z HDS se dvěmi sadami pojistek mohou vést dvě odbočky, každá pro jeden domek. Je to běžně k vidění. Odbočka mezi dvěma spojenými pilíři, tedy mezi HDS a RE, je natolik krátká, že i při hl.jističi 3x25A stačí CYKY 4x6;


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Miroš Jan 16.10.2017, 08:05
Takže Jaroslave, já si ten odstavec, z připojovacích podmínek ČEZu, vykládám jinak :

"v budovách s nejvýše třemi odběrnými místy není nutné zřizovat hlavní domovní vedení a odbočky k elektroměrům lze provést přímo z HDS. V tomto případě lze použít minimální průřez odbočky 4×6 mm2 Cu;

Dotaz tazatele, se dle mého názoru, nedá vztáhnout na tento odstavec.
Osobně pokládám vždy kabel CYKY 4 x 10mm2


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 16.10.2017, 11:52
To Jaroslav Jonáš:
A proč tedy má E.ON v každé smlouvě o připojení tento článek? (viz příloha).
Ještě jsem neviděl, aby mě na RD napsali, že kabel z HDS do elektroměru může být CYKY 4x6mm... vám ano? Prosím o scan takového dokumentu.

Asi jsem o nějaký pátek mladší, ale přípojek ať už pro RD, nebo stavbu, provizorky, trvalé připojení atp. jsem dělal desítky ročně. V rajonu E.ON a sem tam i ČEZ. A ještě jsem ani na jednom stanovisku/smlouvě o připojení neviděl, že bych mohl mezi HDS a elektroměrem použít kabel CYKY 4x6mm2.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Milan Hudec 16.10.2017, 13:49
Jane Miroši, asi nedáváš pozor. O čem si myslíš, že se tady vede řeč? Čl.5.2. PP ČEZ Distribuce v předposledním odstavci uvádí, kdy není nutné zřizovat HDV a tedy odbočky lze provést přímo z HDS, min. 4x6 Cu.
Protože rodinné domky mají jedno odběrné místo, nejedná se u nich o HDV, ale o odbočku podle čl.5.3 PP. druhá část věty. Z HDS s jednou sadou pojistek může vést jedna odbočka pro jeden domek, z HDS se dvěmi sadami pojistek mohou vést dvě odbočky, každá pro jeden domek. Je to běžně k vidění. Odbočka mezi dvěma spojenými pilíři, tedy mezi HDS a RE, je natolik krátká, že i při hl.jističi 3x25A stačí CYKY 4x6;
Šmarjá stačí se zamyslet proč ona úleva-tj.u dvou či tří bytů bude pospjení jistým způsobem suplovat přerušený PEN jednoho z bytů.
Tato podmínka pro jeden byt/odběr je lichá, takže pěkně PEN10.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Radim Strycharski 16.10.2017, 15:52
To Jaroslav Jonáš:
A proč tedy má E.ON v každé smlouvě o připojení tento článek? (viz příloha).
Protože E.ON ve svých připojovacích podmínkách definuje vedení HDS-RE jinak než ČEZ. U E.ON je HDS-RE s jedním elektroměrem HDV s minimálním kabelem CYKY-J 4x10, kdežto u ČEZu je to odbočka k elektroměru s minimálním kabelem CYKY-J 4x6.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 16.10.2017, 22:08
Noooo u ČEZ by 4x6 neprošla...
Není to překlep?  ;)


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Radim Strycharski 17.10.2017, 07:45
Není to překlep.

„„ průřez HDV se volí dle platných technických norem, s ohledem na očekávané zatížení, minimálně však 4×16 mm2 Al nebo
4×10 mm2 Cu;
„„ v budovách s nejvýše třemi odběrnými místy není nutné zřizovat hlavní domovní vedení a odbočky k elektroměrům lze
provést přímo z HDS. V tomto případě lze použít minimální průřez odbočky 4×6 mm2 Cu;


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Milan Hudec 17.10.2017, 07:53
Nediskutujete náhodou o jiném čl.PP, nežli o tom který se zabývá připjením jednoho domku?
Navíc pokud je uvedeno např.min4x6, znamená to pokud nehovoří jiný předpis jinak, takže z oné desítky PEN se těžko vymínit.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Radim Strycharski 17.10.2017, 08:24
Nediskutujete náhodou o jiném čl.PP, nežli o tom který se zabývá připjením jednoho domku?
Myslím, že ne, řeší to čl. 5.2 a 5.3. Když jsou splněny podmínky pro PEN Cu 6 mm2 podle 5-54 ed. 3, tak pak už nevidím žádnou překážku.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Miroš Jan 17.10.2017, 22:19
Zrovna včera, přišlo vyjádření z ČEZu, k nově zřízenému odběrnému místu. Jasně bylo uvedeno, že kabel mezi pojistkovou skříní a elektroměrovým rozvaděčem, (jedno odběrné místo), tak ten kabel je AYKY 4 x 16mm2.
HDS je umístěna na betonovém sloupu, venkovního vrchního vedení „nn“, tvořeného lanem AlFe 35mm2.
Dodavatel energie, má vždy poslední slovo.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Jaroslav Jonáš 18.10.2017, 13:09
Jane Miroši, není zřejmé, k čemu se měl ČEZ vyjadřovat. Nikdo nepopírá, že mezi přípojkovou skříní a elm.rozvaděčem nemůže být AYKY 4x16; Může, ale taky nemusí. ČEZ nikomu nediktuje, že si má dát kabel AYKY, jak uvádíš. Kabel mezi přípojkovou skříní a elm.rozv. si zařizuje a platí odběratel a  do rozhodnutí jestli dát AYKY nebo CYKY, ČEZ nikomu nezasahuje. Průřez tohoto kabelu, podle platných ČSN a platných připojovacích podmínek ČEZ, zhodnotí a potvrdí revizní technik. Při delším kabelu, s ohledem na dov.úbytek napětí, CYKY 4x6 vyhovět nemusí. Pokud ale z tohoto hlediska CYKY 4x6 vyhovuje, lze ho použít v souladu s připojovacími podmínkami. Píšu to celé tak, jak jsem tomu porozuměl. Jak uvádíš, že HDS je umístěná na sloupu s vrchním vedením tvořeného lanem AlFe 35 mm2, tak tento údaj odběratele nezajímá. Uváděné AYKY 4x16 bych typoval na připojení HDS z vrchního vedení.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Miroš Jan 18.10.2017, 13:28
Jane Miroši, není zřejmé, k čemu se měl ČEZ vyjadřovat. Nikdo nepopírá, že mezi přípojkovou skříní a elm.rozvaděčem nemůže být AYKY 4x16; Může, ale taky nemusí. ČEZ nikomu nediktuje, že si má dát kabel AYKY, jak uvádíš. Kabel mezi přípojkovou skříní a elm.rozv. si zařizuje a platí odběratel a  do rozhodnutí jestli dát AYKY nebo CYKY, ČEZ nikomu nezasahuje. Průřez tohoto kabelu, podle platných ČSN a platných připojovacích podmínek ČEZ, zhodnotí a potvrdí revizní technik. Při delším kabelu, s ohledem na dov.úbytek napětí, CYKY 4x6 vyhovět nemusí. Pokud ale z tohoto hlediska CYKY 4x6 vyhovuje, lze ho použít v souladu s připojovacími podmínkami. Píšu to celé tak, jak jsem tomu porozuměl. Jak uvádíš, že HDS je umístěná na sloupu s vrchním vedením tvořeného lanem AlFe 35 mm2, tak tento údaj odběratele nezajímá. Uváděné AYKY 4x16 bych typoval na připojení HDS z vrchního vedení.

Přečti si co jsem psal. V souhlasném stanovisku, k zřízení nového odběrného místa, byl přímo uveden typ kabelu, mezi HDS a elektroměrákem . V tomto případě AYKY 4 x 16mm2.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Radim Strycharski 18.10.2017, 20:42
Plně souhlasím s Jaroslavem Jonášem. Kompetence distributora končí na konci elektrické přípojky a tím je přípojková skříň. Do instalace odběratele zasahuje pouze rozhodnutím o schválení sazby a rezervovaného příkonu. Dimenze HDV nebo odbočky k elektroměru je plně v kompetenci odběratele. Nevěřím, že by ČEZ vydal nějaké vyjádření v rozporu s energetickým zákonem.


Název: Re: Je možné dočasné umístění elektroměru a rozvaděče nn na sloupu?
Přispěvatel: Miroš Jan 18.10.2017, 22:27
Nemíním se přít. Ale vzhledem k tomu, že to je neměřená část, tak se k tomu prostě ČEZ vyjádřil.
Pokud s vám to kolegové nezdá, je to pouze váš problém. ;D